miercuri

17 aprilie, 2024

6 august, 2014

BNR este pregătită să apropie dobânzile interbancare de rata dobânzii de politică monetară, chiar dacă măsura se va reflecta în curs, afirmă Mugur Isărescu.

“Într-o asemenea situaţie nu putem să rămânem la infinit. Am venit şi cu dobânda foare jos, nu mai avem inflaţie, deci micşorăm jocul dobânzilor. Să vedem cine se va mişca mai mult, rezerva, cursul de schimb, asta nu pot să vă spun acum, chiar dacă aş ştii nu v-aş spune-o. Dar că suntem pregătiţi să apropiem mai mult dobânzile în piaţă de rata dobânzii de politică monetară, da, pentru că şi băncile au nevoie de o mai mare stabilitate a dobânzilor”, a spus guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei.

Guvernatorul BNR a explicat că BNR a lăsat în ultimii ani să se decupleze dobânzile în piaţă de rata de politică monetară pentru că România are particularităţi de piaţă de capital nu prea adâncă şi volume mari de intrări, care puteau duce la mişcări de curs de 10-15%.


“Ceea ce am făcut nu este nou, facem din 2006, ne-am mai certat cu băncile, ne-am spus şi cuvinte frumoase, dar am ţinut această variantă având în vedere particularităţile României, faptul că a avut o inflaţie ridicată, am fost rămaşi în urmă în ceea ce priveşte dezvoltarea pieţelor de capital, pieţe înguste cu potenţial mare de variaţii de curs, cu mişcări relativ mici de capital pentru Londra, dar mari pentru noi”, a completat guvernatorul BNR.

Mesajele guvernatorului BNR

Principalele mesaje transmise de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, miercuri, în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației:

  • În privința rezervelor minime obligatorii rămânem pe calendarul de a ne apropia de niveluri europene într-un interval de timp rezonabil, înainte de intrarea în zona euro, dar dozajul măsurilor îl vedem în funcție de factorii interni și externi. Intrările de capital pot să întârzie sau să apropie acest calendar.
  • Deocamdată avem exces de lichiditate. (…) Pe măsură ce acest exces va dispărea, putem reduce rezervele la lei. Acum nu putem.
  • Altă posibilitate ar fi ca băncile să înceapă să dea credite cu “ochii cât cepele”, dar să lucreze mai atent cu clienții, să sporească creditarea în monedă națională și să compenseze scăderea de creditare în valută.
  • Majorarea accizei la carburanţi a reprezentat principala presiune asupra inflaţiei în al doilea trimestru
  • România a îndeplinit în aceste luni şi ultimul criteriu care mai era de îndeplinit din punct de vedere al criteriilor de la Maastricht.
  • Dacă vrem să avem o creştere economică mai mare nu inflaţia ne împiedică. E nevoie de creşterea locurilor de muncă, de a stimula inovaţia şi de un management performant.
  • A fost o apreciere de aproape 3% al cursului leului. Iar impactul cursului este mai mare decât cel al dobânzilor. Când cursul se apreciază, impactul asupra preţurilor e limitat. Când se depreciază, impactul este de două ori mai mare. De asta ţinem la stabilitatea cursului.
  • În privinţa proiecţiilor privind inflaţia, caracteristica e incertitudinea.
  • Prognozăm un an agricol normal în 2015.
  • Incertitudinile privind implementarea reformelor structurale conform calendarelor stabilite cu finanţatorii internaţionali prezintă riscul de a creşte inflaţia, la fel ca şi evoluţiile geopolitice din regiune.
  • M-a întrebat cineva când vom intra în zona euro. I-am spus că atunci când vom avea o autostradă care să străbată Carpaţii- atunci vom intra…


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: