miercuri

17 aprilie, 2024

9 noiembrie, 2015

isarescuCreşterea cererii, ca urmare a avansului consumului populaţiei şi a investiţiilor din mediul privat, va face ca economia României să crească peste potenţial începând cu a doua jumătate a anului viitor, a arătat luni guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.

„Cererea, factorul pe care noi îl urmărim şi îl influenţăm prin politica monetară este, în continuare, în deficit. Avem un deficit de cerere agregată, dar acest decalaj negativ, în terminologia noastră gap-ul negativ de PIB, s-a restrâns semnificativ. Observăm o reducere extrem de rapidă a deficitului de cerere. Proiecţia noastră este că în vara anului următor vom avea deja un excedent de cerere, deci deviaţia PIB-ului negativă a PIB-ului se închide accelerat şi vom trece la un excedent de cerere cu datele pe care le avem în prezent despre evoluţia economiei„, a explicat Mugur Isărescu, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei – noiembrie 2015.

Deviaţia PIB măsoară diferenţa dintre PIB-ul real şi PIB-ul potenţial, respectiv capacitatea maximă de creştere economică ce poate fi atinsă de o economie. O deviaţie negativă a PIB semnalează subutilizarea resurselor, în vreme ce o deviaţie pozitivă indică o folosire excesivă a acestora.


Din datele prezentate de guvernator ies în evidenţă îmbunătăţirea foarte rapidă a indicatorului sentimentului economic, dar şi îmbunătăţirea absorbţiei interne.

(Citiți și: ”Cristian Grosu / Conjurația celor 7 astre pe 2017”)

„Absorbţia internă s-a îmbunătăţi, de asemenea, semnificativ în mai mare măsură în ultimele trei trimestre pe seama formării brute de capital fix la nivelul întreprinderilor, în special în sectorul privat, dar şi consumul final al populaţiei a crescut. Revenirea apetitului pentru investiţii, un lucru bun, se reflectă în evoluţia pozitivă a construcţiilor şi în creşterea cererii de echipamente”, a precizat Mugur Isărescu.

deviatia pib
Sursă: Prezentarea guvernatorului BNR la lansarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei, noiembrie 2015

 


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: