vineri

29 martie, 2024

12 octombrie, 2018

Un șir de observații din motivarea extrem de dură a secției procurori a CSM pentru respingerea avizului dat Adinei Florea (foto) la candidatura acesteia pentru șefia DNA.

Adina Florea  „nu a demonstrat o conștientizare adecvată a diferenței și interdependenței dintre principiul independenței procurorului și cel al subordonării ierarhice”, este unul dintre motivele pentru care Secția pentru procurori a CSM a avizat negativ nominalizarea acesteia la conducerea DNA.


Această constatare face referire la o declarație a Adinei Florea ce a provocat stupoare în rândul procurorilor membri ai CSM:

Nu am fost niciodată un procuror independent (..) pentru că am lucrat în sistemul în care ne desfăşurăm activitatea sub control ierarhic.

Ulterior, după câteva lămuriri cerute de colegii săi, Adina Florea a susținut că s-a exprimat greșit, că a fost doar o “exprimare nefericită”.

Avizul negativ a fost de șase împotrivă și unul pentru, în condițiile în care a votat și ministrul Justiției, Tudorel Toader, cel care a propus-o.


Ministrul justiției, Tudorel Toader, a anunțat că luni va analiza cu atenție motivarea și va spune dacă va merge sau nu cu propunerea mai departe, la șeful statului.

Avizul CSM este consultativ, iar șeful statului poate refuza o singură propunere a ministrului justiției.

Alte precizări din motivarea extrem de dură din avizul negativ dat de CSM

„Florea Adina nu îndeplinește exigențele necesare din perspectiva numirii în funcția de procuror șef al DNA”, concluzionează CSM, după mai multe constatări grave formulate în urma celor trei ore de interviu:

  • Referitor la aptitudinile manageriale necesare funcţiei pentru care doamna procuror candidează, Secţia a remarcat, cu ocazia interviului, o rezistenţă scăzuta la stres, o capacitate de analiză şi de sinteză redusă, precum şi anumite sincope în raportarea sa la anumite valori precum onestitatea şi imparţialitatea, atribute indispensabile personalităţii managerului. Confuzia doamnei procuror este cu atât mai gravă cu cât denotă o atitudine ideatică submisivă, care nu este congruentă cu calitățile necesare persoanei ce va deține cea mai înaltă funcție de la nivelul Direcției Naționale Anticorupție (…) transmiterea unui mesaj public ce denotă existența unor factori externi cu posibile influențe decizionale, poate genera un impact negativ asupra încrederii în justiție (…) Formularea neinspirată nu poate fi inetrpretată drept o simplă eroare.
  • Secția de procurori a CSM taxează și afirmația Adinei Florea potrivit căreia n-ar fi cunoscut până de curând conținutul protocolului secret încheiat în 2016 de Ministerul Public și SRI. În momentul respectiv, protocolul a fost comunicat la Parchetul la care lucra și unde avea o funcție de conducere, necunoașterea documentului denotă o atitudine neglijentă a acesteia în exercitarea atribuțiilor de serviciu.
  • Nu a fost în măsură să ofere un răspuns punctual la impactul pe care îl va avea asupra activității DNA înființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție și o eventuală dizincriminare a unor infracțiuni cu subiect calificat, dovedin că nu are capacitatea de a dezvolta soluții noi.
  • Adina Florea nu este familiarizată cu modul concret în acre se desfășoară activitatea în cadrul structurii pentru a cărei conducere candidează.
  • Extragerea practicii prioritizării anchetelor penale, exclusiv din semnalele publice, fără a identifica elemente obiectivate faptic, pune la îndoială capacitatea candidatei de a identifica punctele slabe din activitatea instituțională.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: