sâmbătă

20 aprilie, 2024

26 septembrie, 2014

Unul dintre membri partidului de guvernământ din Rusia a promovat în Duma de Stat un proiect de lege care prevede posibilitatea ca statul să „îngheţe bunurile” occidentale, anunţă vineri agenţia Bloomberg.

Proiectul de lege care vizează bunuri şi conturi pe care persoane sau companii străine le deţin în Rusia a fost înaintat Dumei pe 23 septembrie de Vladimir Ponevezhsky şi va intra în dezbaterea comisiilor de specialitate pe 29 septembrie.

Sunt vizate inclusiv proprietăţile ambasadelor şi consulatelor străine

Potrivit site-ului Dumei, proiectul este menit să compenseze pierderile înregistrate de persoane sau companii ruse, ca efect al aplicării sancţiunilor „ilegale” decise în ultima perioadă de Occident.


Potrivit Bloomberg, proiectul prevede că statul va acorda compensaţii celor care se regăsesc pe listele de sancţiuni impuse de alte state şi, în paralel, va putea să „ţintească bunurile deţinute în Rusia de companii ale altor state”, inclusiv proprietăţi protejate de imunitatea diplomatică.

SUA, UE şi alte state au adoptat măsuri împotriva unor persoane şi compani din domenii financiare, energie şi industria de apărare, ca sancţiuni împotriva anexării Peninsului Crimeea în martie şi a suportului acordat de Rusia mişcărilor separatiste din Ucraina.

Dacă măsura va fi adoptată „am putea asista la acţiuni împotriva ambasadelor statelor Occidentale, dar nu cred că vor fi vizate proprietăţile companiilor străine”, a declarat pentru Bloomberg Oleg Kouzmin, economist la Renaissance Capital, fost consilier al Băncii Centrale din Moscovei. „Este un joc geopolitic, nu cred că se va întâmpla în realitate”, afirmă Oleg Kouzmin.

Expunerea SUA pe Rusia

Rusia va utiliza fonduri de stat pentru a sprijini afacerile afectate de sancţiuni şi deocamdată nu consideră că trebuie să ia măsuri „în oglindă”, a afirmat premierul Dimitri Medvedev într-o intervenţie la postul public de televiziune pe data de 24 septembrie.


Guvernul se abţine de la măsuri suplimentare, a mai afirmat Medvedev, care consideră suficiente embargourile impuse în august asupra unor produse alimentare care erau importate din SUA, UE, Norvegia, Canada şi Australia.

SUA sunt al patrulea partener al Rusiei ca volum al afacerilor, având anul trecut, potrivit datelor Bloomberg, o relaţie comercială care a atins schimburi în valoare de 43,8 miliarde dolari.

  • Compania Boeing a vândut în 2013 pe piaţa rusă 7 aeronave, McDonalds deţine un lanţ de 400 de restaurante iar PepsiCo a raportat venituri de 4,9 miliarde dolari.
  • Cel mai mare producător american de aluminiu, Alcoa Inc., deţine în Rusia două uzine care au generat anul trecut venituri de 683 milioane de dolari.
  • Exxon Mobil exploatează zăcăminte de petrol şi gaze şi deţine 30% din Sakhalin-1, proiect energetic major derulat în estul îndepărtat al Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitry Peskov, a refuzat să comenteze iniţiativa legislativă înregistrată la Duma de Stat însă a precizat: „Considerăm sancţiunile Occidentale absolut ilegale, fără bază juridică, iar Rusia are dreptul natural de a-şi apăra interesele”.

„Este o poveste”, a reacţionat Boris Nemţov, fost vicepremier în perioada în care preşedinte al Rusiei era Boris Elţin şi actual membru al opoziţiei. „Au fost reduse cheltuielile de sănătate şi educaţie, a fost crescută alocarea pentru Apărare. Ar fi uluitor ca statul să acorde compensaţii de la buget unuia ca Rotenberg, căruia i-a fost confiscată o vilă în Italia”, a scris Nemţov pe pagina sa de Facebook.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: