vineri

19 aprilie, 2024

12 octombrie, 2015

scut antirachetaMoscova somează România și SUA să abandoneze, până nu e prea târziu, planurile de amplasare a sistemului american antirachetă, potrivit unei declarații a șefului Departamentului de nonproliferare, dezarmare și control a armamentului, din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, Mihail Ulyanov.

Declarația lui Mihail Ulyanov apare într-un comunicat postat luni pe site-ul MAE rus, scrie Sputnik News.

Potrivit comunicatului respectiv, amplasarea scutului antirachetă în România reprezintă o încălcare flagrantă de către SUA a INF (Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty).


Rachetele – țintă și dronele de atac, care pot fi folosite pentru lansarea rachetelor de croazieră cu rază medie, pot fi instalate, conform tratatului, pe nave militare, dar nu și terestru.

„Cerem Statelor Unite și României să înțeleagă întreaga lor responsabilitate în evoluția acestor evenimente și să renunțe la aceste planuri până nu este prea târziu”, a declarat Mihail Ulyanov, citat în comunicatul de pe site-ul MAE rus.

Frank Rose, adjunctul secretarului american de stat și fost negociator al Acordului dintre România și Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice, a vizitat săptămâna trecută România pentru a discuta ultimele detalii privind sistemul de la Deveselu.

Oficialul american a declarat atunci că NATO şi România se consultă în prezent pentru a se asigura că baza de la Deveselu este bine protejată de mai multe tipuri de ameninţări, inclusiv teroriste.


El a mai spus că scutul antirachetă este în continuare destinat să blocheze eventuale ameninţări iraniene, pentru că programul de rachete balistice al Teheranului nu a fost negociat în cadrul recentului acord nuclear.

Cât despre încadrarea în grafic, Frank Rose a explicat: „Încă nu ştim dacă rachetele interceptoare vor sosi luna aceasta, dar despre asta vorbim când spunem că baza va fi operaţională până la sfârşitul acestui an. Ea va fi gata, dar apoi urmează teste ca să ne asigurăm că militarii o pot folosi”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: