duminică

21 aprilie, 2024

27 decembrie, 2016

bursa-bvb-geam-acvariuBursa de Valori Bucureşti (BVB) este pe cale să închidă unul dintre cei mai nefericiţi ani ai săi, cu excepţia celor din timpul crizei financiare mondiale declanşate în 2008, înregistrându-se valori ale indicilor reprezentativi în cel mai bun caz neschimbate faţă de sfârşitul anului trecut, potrivit datelor de tranzacționare din ajunul Crăciunului.

Cursdeguvernare.ro prezintă deja topul performanțelor la BVB, ultimele zile de tranzacționare din 2016 având puține șanse să schimbe semnificativ ierarhia.

bvb-top-2016


Indicele BET, care exprimă performanța celor mai căutate 10 acțiuni de la BVB (inclusiv Fondul Proprietatea) creștea nesemnificativ, cu 0,017% în 23 decembrie 2016 față de aceeași zi a anului trecut.

Indicele BET XT, al celor mai reprezentative 25 de acțiuni (inclusiv Societățile de Investiții Financiare – SIF) scădea însă, cu 0,8%.

Anul 2016 s-a dovedit nerentabil pentru investitorii direcți la BVB, din cauza neîncrederii în performanțele companiilor listate, într-un mediu de afaceri intern lipsit de stimulente și în condițiile unei nesiguranțe sporite pe plan extern, exprimate de o mare volatilitate a cotațiilor și de lichidități mici.

Valoarea medie zilnică a trazacțiilor abia a depășit pragul echivalentului a opt milioane de euro (8,2 mil. euro).


Cele mai mari lichidități medii din istoria BVB au fost în anul de glorie 2007 (16,6 mil. euro), în 2014 (11,7 mil. euro) și în 2013 (10,1 mil. euro). Într-un singur an, 2006 (11,3 mil. euro) a mai fost depăşit pragul de 10 milioane de euro, la care „merită să intri în piață”, potrivit folclorului brokerilor.

Câștigătoarele

Cu puțin excepții, câștigătoarele anului la Bursă sunt acțiunile unor companii mici, puțin lichide și care constituie mize foarte riscante pentru investitori.

Cele mai mari aprecieri în 2016 le înregistrează acțiunile Turbomecanica București (simbol bursier TBM, +161%), cele ale companiei producătoare de sticlărie Stirom București (STIB, +111%) și ale producătoarei de electrocasnice Electroargeș Curtea de Argeș (ELGS, +95%), potrivit cotațiilor din 23 decembrie.

Un exemplu de risc este acţiunea ELGS, una dintre revelațiile de anul trecut al Bursei și una din puținele istorii de succes ale unei companii preluate de salariați. La Curtea de Argeș s-au făcut, de pildă, aspiratoare vândute sub marca germană Kärcher, inclusiv în România. Recent, însă, nemții de la Kärcher și-au făcut propria fabrică în orașul argeșean, ceea ce a făcut cu atât mai riscant pariul pe ELGS.

Şi producătoarea de piese auto Compa Sibiu (CMP, +61%) este una din puținele istorii de succes ale unei companii preluate de salariați, dar acţiunile sale sunt puţin lichide, adică se găsesc greu de cumpărat şi se vând greu.

Dintre marile atracții ale Bursei, care sunt căutate și de investitorii cu toleranță mai mică la risc, au înregistrat câștiguri doar distribuitorul național de electricitate Electrica (EL, cu +10%), operatorul magistralelor naționale de gaz metan Transgaz (TGN, +7%), însăși Bursa de Valori București S.A. care administrează piața omonimă (BVB, +5%) și trasnportatorul de petrol prin conducte Conpet Ploiești (COTE, +5%). De asemeni se remarcă și SIF Banat Crișana (SIF1, +9%).

Acțiunile BRD și ale Erste Bank (EBS) au câștig zero, iar alte vedete ale bursei înregistrează pierderi, precum acțiunile Banca Transilvania (TLV, -5%), Romgaz (SNG, -8%) și OMV Petrom (SNP, -12%)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: