vineri

26 aprilie, 2024

8 mai, 2016

tvrPSD se pregătește să încalce legea de organizare a TVR pentru a  instala săptămâna care vine un președinte- director general care să fie ”sensibil” la solicitările partidului condus de Liviu Dragnea – potrivit unor surse din partid.

Consiliul de administrație al TVR a votat pe data de 4 mai recomandarea ca Monica Ghiurco să fie votată de Parlament în funcția de președinte-director general, dar PSD, afirmă surse politice pentru cursdeguvernare.ro, a pregătit terenul pentru ca din comisiile de cultură să meargă către plen numele Irinei Radu.

Manipularea regulamentelor și jocurile de culise

Aflat săptămâna trecută, vineri, 6 mai, la Craiova, alături de fostul premier Victor Ponta, Liviu Dragnea  anunțat că partidul său se va exprima în plenul Parlamentului pe subiectul noii conduceri a TVR în funcţie de propunerea „care va pleca de la Comisia de cultură”.


„O să vedem cine vine în plen, pentru că de la consiliul de administraţie au venit două propuneri la Comisia de cultură şi de acolo va pleca doar una. Când vom vedea ce propunere va veni, o să ne exprimăm susţinerea sau nesusţinerea”, a spus Liviu Dragnea, citat de Agerpres.

Președintele PSD minte: CA al TVR va înaintat o singură propunere.

“Urmare a adresei Birourilor permanente ale celor două camere ale Parlamentului prin care se solicită nominalizarea, în termen de două săptămâni, a unui candidat pentru funcția de președinte al Consiliului de Administrație al SRTv, membrii Consiliului de Administrație s-au întrunit pe 28 aprilie, la sediul TVR. La întâlnire au fost prezenți toți cei 13 membri. Au fost propuse doamnele Irina Radu și Monica Ghiurco. Rezultatul votului a fost: 7 voturi pentru Monica Ghiurco, 5 voturi pentru Irina Radu, un vot a fost anulat. Urmare a votului exprimat, recomandarea membrilor CA pentru funcția de președinte — director general este Monica Ghiurco”, anunța Agerpres pe data de 4 martie, citând din adresa CA al SRTv înaintată Parlamentului.

(Citiți și: ”Monica Ghiurco, propusă din nou pentru șefia TVR”)

Intențiile PSD au fost anticipate, de o manieră mult mai vagă, de principalul său aliat în această tentativă, Călin Popescu Tăriceanu. Șeful ALDE declara, citat de News.ro, în ziua în care scrisoarea CA al TVR a ajuns la Parlament:


”Am hotărât, așa cum este procedura, ca aceste propuneri să fie înaintate comisiilor de specialitate de la Senat și de la Camera Deputaților, care vor face audierile cu prioritate, așa cum este prevăzut în lege. (…) Membrii CA au votat și votul l-au comunicat Parlamentului”.

Sursele cursdeguvernare.ro afirmă că în comisii reprezentanții PSD vor susține că un vot în plen pentru Monica Ghiurco nu poate fi dat din cauză că aceasta a fost respinsă deja de Parlament, la votul dat la jumătatea lunii aprilie, deci în plen ar trebui votată persoana de pe locul doi în preferințele CA- Irina Radu. Eventual, ca maximă concesie, se ia în calcul varianta trimiterii ambelor nume la ”judecata” plenului.

(Citiți și: ”Monica Ghiurco, aviz negativ în comisii. PSD ar putea bloca alegerea directorului general al TVR”)

Modul de acțiune nu este nou. PSD a reușit în anii 90 să facă o manevră similară, cînd pentru șefia TVR plenul Parlamentului a avut de ales tot între 2 nume: Cristian Hadji Culea și Lucia Hossu Longin. Atunci a câștigat persoana preferată de PSD.

Parlamentul ar urma să voteze, săptămâna aceasta, pentru a treia oară un președinte-director general, în încercarea de a pune capăt unei situații tulburi care durează deja de aproximativ 40 de zile, de când a expirat mandatul de interimar al Irinei Radu.

Irina Radu, managementul și marii protejați din TVR

Irina Radu este persoana care a dat naștere scandalului legat de excluderea României de la Eurovision.

În condițiile în care situația financiară a TVR este una dezastruoasă, decizia de management a Irinei Radu a fost înscrierea la Eurovision, deși chiar nimeni nu a obligat televiziunea publică să facă acest lucru, iar directorul interimar cunoștea că TVR nu deține sumele necesare participării la această competiție.

Irina Radu a sperat că va obține banii necesari de la Guvern, așa cum s-a întâmplat în anii precedenți sub guvernarea PSD.

(Citiți și: ”TVR – exlusă din European Broadcasting Union din cauza datoriilor”)

Deciziile de management al TVR au contribuit și la excluderea instituției din organizația European Broadcasting Union, la care televiziunea publică are datorii de peste 10 milioane euro, provenind din anii 2011 şi 2012. Ultima plată, în valoare de 250.000 de euro, a fost făcută în luna ianuarie a acestui an, după care TVR a anunţat organizaţia internaţională că nu mai are cum să susţină aceste plăţi.

Apropierea de PSD este principalul atu al Irinei Radu, partidul încercând impunerea acesteia pentru a-și securiza în funcții o serie de angajați fideli dar și pentru a avea acces facil la postul public de televiziune.

În galeria marilor protejați se numără:

  • Producătorul general Cristian Zgabercea, impus în acest post pe filiera PSD Constanța, în prezent judecat în dosarul fostului președinte CJ Constanța Nicușor Constantinescu.
  • Corneliu Calotă, fost consilier al premierului Ponta și purtător de cuvânt al guvernului, revenit în TVR după experiența guvernamentală. Corneliu Calotă este unul dintre susținătorii proiectului de intrare în insolvență a postului public de televiziune, proiect susținut de PSD și ALDE la care contribuie avocatul Gheorghe Piperea.
  • Doina Gradea, ajunsă în noul CA al TVR tot la propunerea PSD, astăzi angajată nelegal în televiziunea publică. Adusă în televiziunea publică tot de Irina Radu, pe post de consilier al lui șefului știrilor TVR Claudiu Lucaci, Doina Gradea, afirmă surse din televiziune, este în continuare angajată în ciuda faptului că legea de organizare arată că numirile şi angajările efectuate de directorul general interimar se fac pe perioade determinate, până la limita mandatului acestuia. Mandatul de interimar al Irinei Radu a expirat pe 24 aprilie.

De menționat: noul CA al TVR a aprobat, în una dintre primele ședințe, o prelungire a dreptului de semnătură pentru Irina Radu. Decizia a fost anulată în urmă cu aproximativ o săptămână, după ce membrii CA au fost informați că au încălcat legea de organizare a instituției, care prevede expres că mandatul de interimar nu poate fi mai lung de 6 luni.

O precizare: Monica Ghiurco, propusă pentru a doua oară ca președinte- director general, intrată în Consiliul de Administrație al TVR prin votul salariaților, s-a remarcat prin prezența la ediţia specială din 8 august 2014, pe care Antena 3 a consacrat-o pronunţării sentinţei în cazul lui Dan Voiculescu, și prin participarea la “plimbarea” în jurul Palatului Cotroceni, la care au participat jurnalişti şi angajaţi ai televiziunii de ştiri a trustului Intact.

TVR nu are președinte- director general din septembrie 2015, când Parlamentul a respins raportul de activitate al instituției, iar directorul Stelian Tănase a fost demis pe cale de consecință.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: