joi

28 martie, 2024

10 august, 2018

În Piața Victoriei au început să vină încă de dimineață oamenii care vor participa seara la Mitingul Diasporei.

Autoritățile au luat măsuri speciale, întrucât se așteaptă ca numărul demonstranților să depășească 100.000, mulți dintre ei fiind români care lucrează în străinătate. Aceștia au intrat în țară începând de joi, cei care au venit cu autoturismele, iar alții sosesc pvineri, cu avioanele de pe diferite rute europene.

Protestul este anunțat pe rețelele sociale de mai mult de o lună, iar nemulțumirile celor ce vor protesta vineri sunt legate de modul de guvernare al coaliției PSD – ALDE și de toate modificările aduse legilor Justiției și codurilor penale.


De asemenea, ei sunt nemulțumiți de demiterea Laurei Codruța Kovesi de la conducerea DNA, precum și atacurile permanente ale politicienilor puterii la adresa Direcției Anticorupție.

Ei cer demisia premierului Viorica Dăncilă, precum și retragerea lui Liviu Dragnea din funcția de președinte al Camerei Deputaților.

În paralele, în mai multe oraşe din ţară vor fi organizate manifestaţii de solidaritate cu cei care vor protesta în Capitală. Românii din diaspora care nu au reuşit să ajungă la mitingul anti-guvernamental vor protesta în Londra, Amsterdam, Spania, Italia şi Elveţia, în faţa ambasadelor sau în pieţe.

Autoritățile au luat măsuri speciale, iar Jandarmeria Română a anunțat  că nu va tolera astfel de atitudini şi manifestări violente. „Nu suntem trupe pretoriene în serviciul nimănui, tocmai de aceea noi suntem în sprijinul cetăţeanului şi furnizăm un serviciu public”, au adăugat însă reprezentanţii instituţiei acuzate de agresivitate la mai multe proteste anterioare.


Au fost aduse forțe de ordine și echipe medicale din provincie.

Estimările organizațiilor internaționale estimează diaspora românească la 3,5 – 5 milioane de persoane. Anul trecut, aceștia au trimis în țară circa 4,5 miliarde de euro, fonduri ce au intrat în eocnomia autohtonă, în special sub forma de consum.

BM avansează un număr de trei milioane de români în vârstă de muncă aflați în străinătate, ceea ce echivalează cu 23,3% din populația în vârstă de muncă a României.

Conform Comisiei Europene, cele mai mari ponderi ale celor plecați apar în rândul persoanelor înalt calificate (26,6%).

Situația a produs deficite de personale în mai multe domenii cu valoare adăugată mare – pe piața autohtonă a muncii există cerere ridicată de programatori, medici, ingineri electrici, tehnicieni etc.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: