miercuri

24 aprilie, 2024

13 martie, 2014

Fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu a fost achitat, joi, de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul în care este acuzat de conflict de interese, instanţa dispunând însă ca acesta să plătească o amendă administrativă de 1.000 de lei.

Decizia nu este definitivă, ea poate fi atacată cu apel la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

În noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa competentă să judece parlamentari.


În 4 decembrie 2012, Mircea Diaconu şi-a înaintat demisia din Senat, iar în 12 decembrie 2012 plenul Senatului a adoptat un proiect de hotărâre prin care s-a declarat vacant mandatul de senator al lui Diaconu, astfel încât, în martie 2013, dosarul s-a întors la Curtea de Apel, cea abilitată se judece conflictele de interese ale celor care nu sunt parlamentari.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de casaţie şi Justiţie îl acuză pe Mircea Diaconu că, în calitate de director al Teatrului „C.I. Nottara”, ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale şi apoi a semnat, la data de 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea unui spectacol de către soţia sa, actriţa şi regizoarea Diana Lupescu, contract în baza căruia s-ar fi realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.

Potrivit procurorilor, tot în calitate de director al teatrului, Diaconu ar fi participat la negocierea condiţiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor trei spectacole, după care a semnat contractele de drepturi conexe (de autor) cu soţia sa, care urma să îndeplinească diverse funcţii (cum ar fi: regizor, scenograf, colaborator şi colaborator-actor), contracte în baza cărora s-a realizat în mod direct un folos material pentru acesta.

De asemenea, au mai arătat procurorii, la data de 13 august 2007, Mircea Diaconu a prezidat Comisia de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic la Teatrul „C.I. Nottara”, „după ce anterior aprobase şi tematica de concurs pentru regizorul artistic şi cunoştea cu exactitate că numai soţia sa se va prezenta la această competiţie pentru promovarea în funcţie”. Potrivit procurorilor, Mircea Diaconu i-a acordat calificative maxime soţiei sale, iar apoi a emis o decizie de promovare a acesteia, act administrativ în baza căruia Diana Lupescu a realizat „un folos material direct concretizat în creşterea salarială aferentă”.


Conform probatoriului administrat în cursul urmăririi penale, prin cele patru contracte acordate de Mircea Diaconu ar fi fost realizat un folos material pentru soţia sa, în cuantum total de 29.112 lei.

Mircea Diaconu, incompatibil, doreşte să candideze pentru Parlamentul European

Mircea Diaconu a fost însă declarat definitiv incompatibil, în iunie 2012, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cu toate acestea el doreşte să candideze la alegerile din 25 mai pentru Parlamentul European.

Miercuri, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a transmis un comunicat prin care a anunţat că actorul, trecut pe un loc eligibil de pe listele PNL, nu poate candida, întrucât a fost declarat incompatibil şi, prin urmare, nu poate exercita nicio funcţie sau demnitate publică timp de 3 ani de la pronunţarea deciziei definitive, respectiv până în iunie 2015.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a anunţat marţi seară lista PNL pentru alegerile europene, listă pe care se află, pe un loc eligibil, şi fostul ministru al Culturii Mircea Diaconu.

Acesta a pierdut portofoliul de la Cultură în iunie 2012, după sentinţa definitivă în procesul cu ANI, dar a rămas senator până în decembrie, cu câteva zile înainte de alegeri, deoarece Senatul a refuzat să ia act de decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Mircea Diaconu, vicepreşedinte PNL, a primit de la Biroul Electoral Central (BEC), o adresă care spunea că nu-i poate răspunde cu privire la întrebarea referitoare la posibila candidatură.

Un răspuns a venit de la ANI, care după aflarea ştirii că Mircea Diaconu va candida pentru Parlamentul European (PE) a transmis miercuri un comunicat în care explică de ce acest lucru este ilegal.

În legătură cu această situaţie, Agenţia Naţională de Integritate arată miercuri, într-un comunicat de presă, că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis, la 19 iunie 2012, decizie definitivă şi irevocabilă în sensul menţinerii ca legal şi temeinic a raportului de evaluare prin care ANI a constatat starea de incompatibilitate a fostului senator Mircea Diaconu.

Lui Mircea Diaconu i se aplică sancţiunea prevăzută de dispoziţiile articolului 25, alineatul 2 din Legea 176/2010, în sensul decăderii din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani, în cazul de faţă cea de membru al Parlamentului European, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, şi anume până la 19 iunie 2015, explică ANI.

Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibila, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului. În cazul în care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatarii stării de incompatibilitate ori a conflictului de interese, interdictia de trei ani operează potrivit legii, de la data rămânerii definitive a raportului de evaluare, respectiv a rămânerii definitive şi irevocabile a hotărârii judecatoreşti de confirmare a existenţei unui conflict de interese sau a unei stari de incompatibilitate”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: