duminică

21 aprilie, 2024

11 aprilie, 2013

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a atras atenția, joi, că investitorii străini care vin în România trebuie să modernizeze producția, astfel încât să majoreze salariile, pentru că salariile medii în România nu pot rămâne mereu la 350 de euro pe lună.

”Este, într-adevăr, un avantaj că în România salariile sunt mai mici şi anumite delocalizări care se fac în Europa de Vest îşi găsesc locul aici. Vă dau un singur exemplu: uzinele Ford în Belgia îşi reduc activitatea, în Craiova îşi măresc activitatea. În acelaşi timp, nu putem construi o economie pe salarii mici, pentru că nu suntem o economie primitivă, o anexă complementară a economiilor mari. De aceea şi cei care fac afaceri în România, companiile internaţionale, trebuie să aibă în vedere să investească, să modernizeze, pentru ca, într-o bună zi, să ofere salarii mai mari, fiindcă noi nu putem rămâne veşnic cu salarii medii nete de 350 de euro”, a declarat Vosganian, la Craiova.

Avem nevoie de 2 milioane de salariați în plus pentru a echilibra fondul de pensii

Vosganian a mai spus că România are nevoie să crească de la circa 4 milioane de salariați la peste 6 milioane, pentru a putea asigura un buget de pensii și asigurări de sănătate echilibrat.


”Nu vom putea să echilibrăm sistemul de pensii, sistemul de asigurări de sănătate fără să avem şase milioane de salariaţi în România. Tot timpul cât vom avea sub şase milioane de salariaţi, România va fi în stare de deficit, dacă socotim că acum se pensionează ‘decreţeii’, că populaţia îmbătrâneşte şi că emigraţia care a căpătat dimensiuni copleşitoare, ne răpeşte generaţia tânără şi plină de iniţiative”, a explicat ministrul Economiei.

El a susținut că România a pierdut 10 miliarde de euro, în ultimii 23 de ani, din cauza emigrației.

Varujan Vosganian a participat, vineri, Forumul Economic Regional Oltenia, găzduit de Universitatea din Craiova.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: