sâmbătă

20 aprilie, 2024

30 august, 2017

Proiectul de modificare a legilor justiției nu va fi trimis miercuri la Parlament, așa cum promisese anterior Tudorel Toader. Proiectul a fost trimis deocamdată la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), spre avizare, a anunțat miercuri ministrul.

Reamintim că proiectul nu a fost încă afișat pe site și nici trimis vreunei instituții, așa încât toate analizele specialiștilor au fost făcute, în săptămâna ce  atrecut de la prezentarea lui Toader, doar pe baza principiilor enunțate de ministru.

„Nu l-am trimis și nu-l trimit la Ministerul Public și nici la componentele sale, pentru că avizatorul e CSM, care are secție de procurori, de judecători, și care e garantul independenței justiției și avizator”, a subliniat Toader, adăugând că „procurorii nu fac legi”.


Ministrul a adăugat că, în procedura de inițiere a proiectului de modificare a legilor, „fiecare participant la elaborarea unei legi trebuie să-și respecte limitele de competență constituțională”.

Procurorii nu fac legi. N-am știut că avem un parlament tricameral, cu Senat, Cameră și procurori care să voteze. Am fost procuror și stiu că procurorii interpretează și aplică legea, legea e opera legiuitorului, CSM fiind cel care avizează continutul propunerii legislative, care să nu afecteze independența, dar nu cenzurează soluția”, a susținut Tudorel Toader.

Declarația vine după ce marți, reprezentanții procurorilor din toată țara s-au întâlnit la Parchetul General și au decis că nu-și însușesc propunerile ministrului Toader de modificare a legilor privind sistemul judiciar.

“Avem un mesaj coerent – procurorii nu şi-au însuşit propunerile peezentate de Ministerul Justiţiei pentru că ele afectează şi lezează independenţa justiţiei”, a declarat Augustin Lazăr, marți, după ședința procurorilor.


El și-a exprimat speranța că modificările au fost doar o testare a părerii magistraților și că aceste idei, care sunt o provocare la adresa independenței procurorilor, nu vor fi puse niciodată în practică.

Analiza s-a făcut pe propunerile care-i vizează pe procurori, așa cum au fost prezentate săptămâna trecută de ministrul Justiției, Tudorel Toader, în lipsa unui proiect de act normativ.

“Sunt niște idei, principii, nu știu cum să le numesc, oferte, care, dacă ar fi puse în practică, ar fi rău pentru justiția din România, la atâția ani de la intrarea în Uniunea Europeană.

După părerea colegilor noștri, chiar dacă nu am avut la îndemână un proiect de act normativ, noi trebuie să luăm atitudine, pentru că este o provocare la adresa independenței procurorilor. (…)

Am o carieră de magistrat de 35 de ani, nu mi s-a mai întâmplat acest lucru. Dar omul cât trăiește învață și trebuie să observe ce se întâmplă în jurul lui și nu ar trebui să fim indiferenți. Și chiar dacă sunt niște idei, că se testează piața ideilor cu niște oferte, noi trebuie să le dăm răspuns”, a spus procurorul general.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: