marți

26 martie, 2024

13 aprilie, 2018

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat joi seara la Digi 24 că dorește să creeze „concurență în zona de pensii”.

Referirea este evidentă la sistemul pensiilor de stat, unde ministrul Teodorovici ar vrea „să oferim randamente poate mai bune decât o face zona privată”, astfel încât oamenii ”să poate alege” între Pilonul I de pensii, cel de stat, și Pilonul II.

Pilonul I de pensii nu are nu are randament, pensia fiind calculată pe baza ”punctului de pensie”, a cărei valoare este actualizată, periodic, de către Guvern.


Contribuția la Pilonul II de pensii este obligatorie, banii colectați fiind administrați în sistem privat.

Ministrul Teodorovici a insistat că este „normal” ca oamenii să poată „opta în piață pentru cât mai multe variante”, adaugând: ”dorim să creăm concurență în zona de pensii, noi, ca stat”, astfel încât „omul să poată să aleagă”.

Eugen Teodorovici a mai vorbit despre un proces „total transparent” în care statul să dea toate „informațiile, cât a acumulat” un om și „să oferim randamente poate mai bune decât o face zona privată”.

În prezent, angajații care contribuie la Pilonul I de pensii nu acumulează nimic- banii intră în bugetul Casei Naționale de Pensii, din fondurile acumulate (insuficiente, statul contribuind permanent pentru a acoperi deficitul) plătindu-se pensiile la zi.


Moderatorul Digi24 a comentat că Pilonul I de pensii nu are nu are randament. Replica ministrului Teodorovici a fost: „Dacă ne uităm la ce a fost în trecut nu înseamnă că trebuie să închidem complet ușa la zona publică. Orice structură publică trebuie să fie gândită, condusă în același spirit pro-business”.

Chestionat dacă se are în vedere transformarea Pilonului I de pensii în fond de investiții, ministrul a negat.

Când moderatorul l-a întrebat dacă nu poate oferi mai multe amănunte, Eugen Teodorovici a răspuns: „Și așa v-am spus foarte multe”.

Este a doua oară în ultimele 2 zile când ministrul Teodorovici discută problema pensiilor. Pe data de 11 aprilie, Eugen Teodorovici anunța că proiectul privind transferul pensiei, de la Pilonul II la Pilonul I, ar putea intra în Guvern, pentru adoptare, până la finalul acestui semestru.

(Citiți și: Eugen Teodorovici: Mecanismul transferului de la Pilonul II la Pilonul I de pensii, până la finalul semestrului)

Guvernul a adoptat, la sfârşitul anului trecut, o ordonanţă de urgenţă care reduce contribuţia la Pilonul II la 3,75% din salariile brute începând cu anul 2018, de la 5,1%.

La sfârşitul lunii februarie a acestui an, fondurile de pensii private obligatorii aveau active în valoare de aproximativ 41,71 miliarde de lei, în creştere cu 25,73% faţă de nivelul de la 28 februarie 2017, potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Al doilea guvern PSD-ALDE instalat după alegerile generale a introdus în dezbatere ideea desființării Pilonului II de pensii și transferul fondurilor acumulate la Pilonul I. Intenția a fost dezvăluită chiar înainte de instalarea guvernului Tudose, de către cel propus să preia portofoliul Finanțelor, Ionuț Mișa, la momentul audierii sale în Parlament.

Declarația a fost vehement contestată și de Mihai Tudose, și de Liviu Dragnea.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: