vineri

29 martie, 2024

8 septembrie, 2016

contrabanda-tigari-serbiaStrategia propusă pentru 2035 de către ONG-urile internaționale ar putea scoate mii de lei din buzunarele contribuabililor români prin stimularea contrabandei cu țigări.

”Informațiile publicate recent în presă sugerează faptul că se dorește o creștere masivă a prețului unui pachet de țigări, precum și alte măsuri ale căror efecte nu au fost analizate pe deplin. Acesta este un plan care va conduce la scăparea de sub control a contrabandei cu țigări. Guvernul României și industria au lucrat din greu, împreună, în ultimii cinci ani pentru a reduce contrabanda cu țigări de la aproape 40% acum 5 ani, la circa 16% astăzi.

Deși avem în continuare o luptă grea cu piața negră, dacă informațiile noastre sunt corecte, militanții organizațiilor internaționale își propun să facă țigările legale ”inaccesibile” prin creșteri uriașe de prețuri.


Dacă țigările legale devin inaccesibile implicit țigările ilegale vor deveni și mai accesibile. Acestea pot fi deja cumpărate cu 10 lei pachetul. Contrabanda cu țigări va ajunge din nou la 40% și îi va costa pe contribuabilii români, fumători și nefumători deopotrivă, 4,6 miliarde de lei pe an.

În următorii 5 ani, o piață neagră de 50% ar costa România mai mult de 32,4 miliarde de lei în taxe neîncasate – echivalentul a 5.000 de lei pentru fiecare familie din țară. Va avea loc un transfer direct de bani din buzunarul contribuabilului în cel al crimei organizate ”, au declarat vineri reprezentanții British American Tobacco România (BAT).

Reacția BAT vine după ce joi, la Cotroceni, a fost organizată conferința „2035 – Prima generație fără tutun a României”. Ținta strategiei este ca la orizontul anului 2035, doar 55% din copiii cu varste între 13 și 15 ani să fumeze.

Unul dintre argumentele ONG-urilor care militează împotriva fumatului este acela al costurilor asociate, fiind lansate inclusiv informații legate de majorarea semnificativă în viitor a prețului la țigarete. Acest gen de afirmații favorizează contrabanda.


România are a doua cea mai mare piață neagră a tutunului din Europa de Est. Doar Polonia are o piață neagră mai mare. (raportul KPMG Project Sun).

BAT este unul dintre cei mai mari angajatori din România, având peste 2.000 de angajați și creând indirect alte 28.000 de locuri de muncă în lanțul de distribuție și aprovizionare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: