sâmbătă

20 aprilie, 2024

9 septembrie, 2014

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, îi sfătuieşte pe jucătorii de pe piaţa gazelor naturale să nu mai facă lobby la Bruxelles pentru creşterea preţurilor la gazele naturale livrate consumatorilor casnici, întrucât nu vor obţine acest lucru, ci doar vor pierde bani.

“Rog companiile din domeniul energetic, care au interese în creșterea prețului gazului natural plătit de populație să-și reducă sau chiar să elimine acțiunile de lobby la Bruxelles, pentru că avem și argumente de natură juridică, economică și socială pentru a câștiga cauza consumatorilor casnici. Decât să cheltuiască banii pe acțiuni de lobby ce nu vor da rezultate, mai bine ar folosi acești bani pentru a face mai multe investiții, pentru a le da mai multe dividende acționarilor, sau pentru a le mări salariile propriilor angajați” a declarat Răzvan Nicolescu, citat într-un comunicat al Departamentului de Energie.

Declaraţia a fost făcută marţi, după întâlnirea cu oficiali ai Comisiei Europene – din Direcția Generală Energie și Direcția Generală Întreprinderi și Industrie, pentru discutarea procedurii de infringement pe tema exporturilor de gaze naturale.


Direcţia Generală Întreprinderi şi Industrie a demarat procedurile de infringement împotriva României, cerând eliminarea obligaţiei potrivit căreia producătorii autohtoni trebuie să livreze gazele naturale din producţia internă cu prioritate către populaţie.

La 26 august, Guvernul a decis, în replică, amânarea aplicării calendarului de liberalizare a preţului pentru gaze naturale (stabilit cu FMI şi CE), adică majorarea cu 3% prevăzută pentru 1 octombrie, până la încheierea acestei “divergenţe majore” referitoare la protejarea consumatorilor casnici.

Ministrul Nicolescu mai susţine în comunicatul Departamentului că discuţiile purtate marţi la Bruxelles au fost “încurajatoare”, oficialii CE prelungind termenul de răspuns la avizul motivat: “Am avut o discuție constructivă și încurajatoare. Mă bucur că s-a prelungit termenul de răspuns la avizul motivat. Avem argumente juridice, economice și sociale pentru a ne susține punctele de vedere și sunt absolut convins că vom reuși să facem ceea ce ne propunem”.

Răzvan Nicolescu a propus autorităților de la Bruxelles ca prețul gazelor interne pentru populație să nu mai crească până la 1 iulie 2016, iar perioada de liberalizare să se prelungească până la 1 iulie 2021, față de 31 decembrie 2018.


România consumă anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale şi produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenţa este importată din Rusia, prin firme intermediare, la preţuri mai mari decât cele ale gazelor produse intern.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze naturale sunt deja în piaţa liberă, în timp ce 24% sunt consumatori casnici.

Primii doi producători (Romgaz și Petrom) au acoperit, în luna mai a acestui an, 96,46% din producţia internă ce intră în consum. Producția internă de gaze naturale intrată în consum, în aceeaşi lună, a reprezentat 96,24% din totalul surselor, potrivit datelor ANRE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: