vineri

29 martie, 2024

30 mai, 2014

În a doua jumătate a anului 2019, România va produce mai multă energie (energie electrică și gaze naturale) decât consumă, a declarat vineri ministrul delegat Răzvan Nicolescu, la conferinţa „Mediafax talks about energy”.

Va produce mai multă energie electrică şi mai multe gaze naturale dar, presupunând că rămânem la acelaşi consum din prezent, România va importa în continuare ţiţei.

De asemenea, a mai spus ministrul Nicolescu, valoarea exporturilor de energie va fi mai mare decât cea a importurilor de ţiţei.

Listările companiilor energetice


Despre listările convenite cu FMI şi programate pentru anul acesta, ministrul Nicolescu a declarat că Hidroelectrica nu va putea ieşi pe bursă anul acesta (din cauza reintrării în insolvenţă), despre pachetul de la Complexul Energetic Oltenia a spus „nu cred că este posibilă listarea”, iar „Electrica ar putea fi cea mai mare listare pe piaţa de capital românească”.

„Este o companie cu performanţă şi perspective financiare foarte bune, are o marjă de profit comparabilă cu a celorlalţi distribuitori. Este un business sigur, garantat, poate fi o investiţie foarte bună care se face într-un anume context regional. Sper că va fi un success”, a explicat ministrul delegat pentru Energie.

Ministrul a anunţat, de asemenea, că Electrica SA a lansat vineri, la Bursa din Londra, intenţia de a se lista.

Oferta prin care Electrica scoate la vânzare pe bursă acţiuni noi reprezentând 105% din capitalul social va avea trei tranşe, iar investitorii pot cumpăra atât acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti, cât şi GDR-uri pe piaţa de la Londra. Prin această ofertă statul vizează transferul a 51% din acţiunile companiei către investitori privaţi. În prezent, Electrica este controlată integral de stat, prin Ministerul Economiei. Compania are un capital social de 2,06 miliarde lei.

Energiile din surse regenerabile


În privinţa energiei din surse regenerabile, Răzvan Nicolescu a declarat că România „a progresat mult şi într-un timp prea scurt”.

De aceea, este nevoie de o abordare prudentă, în funcţie de capacitatea sistemului de transport de a prelua noile capacităţi instalate de energie din surse regenerabile.

Lucrurile trebuie însă echilibrate, ţinând cont că există companii care au făcut investiţii mari în energia verde , pe o anumită reglementare, care stimula acest lucru, iar modificările de politică în domeniu îi afectează direct.

Pentru a găsi un optim şi a echilibra relaţia a fost constituit un grup de lucru ce va elabora o reglementare pe energie verde.

Ministrul a explicat că România este una dintre puţinele ţări fără o alternativă startegică la combustibilii clasici folosiţi în transport.

Majoritatea statelor europene au optat pentru auomobilul electric sau cel pe gaz.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: