vineri

19 aprilie, 2024

20 octombrie, 2018

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat sâmbătă, pe Facebook, că instituţia pe care o conduce lucrează la creşterea salariului minim pe economie de la 1 noiembrie, cu o diferenţiere în funcţie de studiile angajaţilor.

Anunțul apare în contextul în care senatorul Florin Cîțu a anunțat că PSD va introduce, de anul viitor, măsuri de austeritate şi nu va mai aplica Legea salarizării unitare.

Replica a venit imediat de la Ministerul de Finanțe, ministrul Teodorovici afirmând că senatorul PNL se înșeală, guvernul luând în calcul să aplice noua lege a salarizării nu din 2022, ci mult mai devreme.


Senatorul Cîțu a publicat pe Facebook un document trimis CE prin care coaliţia de guvernare promite îngheţarea salariilor în sectorul bugetar în 2019. Eugen Teodorovici a spus că documentul este o simplă variantă de lucru care implică devansarea calendarului din Legea salarizării.

Ministrul Muncii afirmă însă că legea trebuie aplicată ”aşa cum a fost adoptată de Parlament şi cum este în vigoare, cu aplicare etapizată până în 2022 şi creştere anuală cu 25 la sută din diferenţa până la grilă din 2022”.

„După analiza datelor transmise de Comisia de Prognoza, MMJS lucrează la creşterea salariului minim pe economie încă de la finalul acestui an şi la diferentierea salariului minim in funcţie de studii sau vechimea de peste 15 ani. Aveţi mai jos analiza Comisiei de prognoza şi a MMJS şi calendarul creşterilor”, a scris Lia Olguţa Vasilescu, pe Facebook.

Potrivit documentului prezentat de ministrul Muncii, propunerea este de „creştere a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2080 de lei/lună, începând cu 1 noiembrie 2018″.


Totodată, acesta prevede introducerea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat la nivelul de 2350 lei/ lună pentru angajaţii pe posturi pentru care sunt necesare studii superioare.

Acelaşi act prevede şi creşterea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată la nivelul de 2350 lei/lună, pentru angajaţii cu 15 ani vechime, începând cu 1 noiembrie 2018.

Totodată, propunerea este de introducere în Codul Muncii a unui prag minim al raportului salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată/ câştig salarial mediu brut la cel puţin 45%, începând cu 2020.

Lia Olguţa Vasilescu a mai asigurat pe pagina sa de Facebook că ”nu s-a blocat Guvernul”, aşa cum spune Opoziţia, şi că va găsi fondurile necesare plăţii pensiilor şi salariilor pentru anul viitor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: