sâmbătă

20 aprilie, 2024

21 noiembrie, 2016

dragos-paslaruSalariul mediu brut pe economie va ajunge la 4.000 de lei până în 2021, potrivit declarațiilor ministrului Muncii, Dragoș Pîslaru, referitoare la Legea salarizării unitare din sistemul bugetar, un proiect pe care Guvernul Dacian Cioloș dorește să-l finalizeze la începutul lunii decembrie.

”Propunem o lege de salarizare unitară care să  poată să fie aplicată. În două săptămâni, avem proiectul Legii salarizării, la începutul lunii decembrie, depunem legea”, a spus ministrul luni, la Antena 3.

În acest moment, a explicat Dragoș Pîslaru, în România există 5,6 milioane de salariați, din care 1,217 milioane lucrează în sistemul de stat.


”Salariul mediu brut (pe economie – n. red.) va fi în jur de 4.000 de lei, în 2021. 4.000 de lei, de la 2.800 de lei, cât e azi”, a explicat ministrul Pîslaru.

Aceasta înseamnă că bugetarii vor avea un salariu mediu brut de peste 4.000 de lei, întrucât câștigurile medii din acest sector sunt mai mari decât cele din privat: diferența dintre sectorul bugetar și cel concurențial este de 455 de lei în 2016  și se va reduce la 268 de lei în 2020, potrivit Comisiei Naționale de Prognoză (CNP).

comisia-prognoza-castig-salarial

Conform CNP, salariul mediu brut pe economie în 2020 este estimat la 3.505 lei, ceea ce înseamnă că ministrul Muncii este foarte optimist și prognozează un ritm de majorare mai accentuată în acest interval sau o creștere consistentă a salariilor, cu 500 de lei, în 2021.

Ministrul Muncii: „Nu avem probleme cu bugetul de pensii”


Oficialul a mai amintit de creșterea pensiilor, care se vor majora la 1 ianuarie 2017 cu 5 – 5,2%: ”Nu avem probleme cu bugetul de pensii”, a spus Dragoș Pîslaru.

Reamintim că fondurile estimate pentru plata pensiilor din sistemul public de pensii în anul 2016 au fost de 50,746 de miliarde lei, respectiv 6,8% din PIB.

Pentru susţinerea în totalitate a cheltuielilor finanțate prin bugetul asigurărilor de stat (inclusiv sistemul asigurărilor de accidente de muncă şi boli profesionale), s-a alocat o subvenţie de 14,449 miliarde lei (adică 27,5% din 52,598 miliarde lei totalul bugetului asigurărilor de stat).

Aceasta înseamnă 3,2 miliarde de euro, un deficit la care se adaugă încă aproximativ un miliard euro virat la ministerele de resort pentru pensiile militarilor, plus alte aproape 75 milioane euro prevăzute la a doua rectificare bugetară din acest an pentru subvenționarea pensiilor militare recalculate.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: