vineri

19 aprilie, 2024

5 septembrie, 2017

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat marți că statul a optat să plafoneze această indemnizație la 1.800 de euro, deși ar fi putut să o elimine complet, fiindcă nu se plătește contribuție pentru aceste indemnizații.

Declarația a fost făcută în ședința Comisiei de muncă de la Senat, unde s-a discutat despre legea de aprobare a ordonanței referitoare la plafonarea indemnizației de creștere a copilului.

Plafonarea a fost realizată printr-o ordonanță emisă la un an după ce Parlamentul a votat anul trecut eliminarea plafonului maxim al acestor contribuții, PSD lăudându-se cu această măsură în campania pentru alegerile generale de anul trecut.


Numai că între timp, creșterea salariilor bugetarilor, a indemnizațiilor și multe alte măsuri populiste au făcut ca bugetul de anul acesta să aibă probleme.

Tot marți, Adriaan Țuțuianu și-a dat demisia din funcția de minsitru al Apărării după ce a anunțat că este nevoie de eșalonarea unor drepturi bănești ale personalului din MApN, întrucât nu s-a făcut rectificarea și nu mai există bani pentru susținerea acestor cheltuieli.

Revenind la indemnizațiile pentru mame, trebuie menționată creșterea vertiginoasă a acestor sume totale – de la 129 de milioane de lei în iunie 2016, la peste 261 de milioane de lei în martie 2017.

De aceea, coaliția de guvernare a plafonat indemnizația la 1.800 de euro, maximul plătit în UE, mai precis, în Germania.


Nimeni din România nu contribuie vreodată pentru indemnizația de creștere a copilului. Este o formă a statului de a ajuta familiile ca să-și crească acești copii în perioada în care nu lucrează. Deci, nu avem ce să vorbim aici de principiul contributivității, iar plafonul este maxim din Uniunea Europeană. Puteam să-l facem și mai jos. Puteam să facem ca în țări foarte dezvoltate din UE, să nu mai dăm deloc sau să dăm 100 de euro.(subl. red.) Dar n-am făcut-o. Am plafonat la 1.800 de euro. Din punctul nostru de vedere, este îndestulător pentru România, atât timp cât această sumă se dă și în Germania și este maximum din UE. Nicăieri în lume nu există posibilitatea ca să te întinzi cu această sumă în funcție de venituri”, a spus ministrul Muncii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: