luni

22 aprilie, 2024

2 octombrie, 2016

elvetia armata”Cifra pe care o avem în vedere pentru început, pentru anul 2017, se situează undeva în jurul a 2.700 de rezerviști voluntari”, anunță ministrul Apărării, Mihnea Motoc, în legătură cu introducerea sistemului rezerviștilor voluntari de la 1 ianuarie 2017.

”La ora la care vorbim ne apropiem de finalizarea normelor metodologice pentru implementarea acestei legi- vrem ca 1 ianuarie să ne prindă cu normele adoptate și cu o concepție clară despre implementarea acestui sistem”, spune Mihnea Motoc.

Ministrul anunță că sistemul voluntariatului va ținti atât atragerea persoanelor cu experiență militară, apte însă să continuie pregătirea, cât și ”oameni care nu au background militar, dar care sunt doritori să încerce acest sistem”.


Într-un interviu acordat cursdeguvernare.ro, ministrul Mihnea Motoc a prezentat stadiul de pregătire al MApN pentru intrarea în vigoare a legii voluntariatului, aprobată în 2015.

(Citiți și: ”Interviu Mihnea Motoc / Germania participă la forța multinațională cu ofițeri de stat major * Axa cu Londra și Washington după Brexit * Din 2017 – sistemul rezerviștilor voluntari”)

Structura corpului de voluntari va fi una care va fi influențată de mai mulți factori, explică Mihnea Motoc.

”Există o permanentă corelare cu cel puțin trei factori: măsura în care îi putem include, în caz de mobilizare, în organica unei unități, este un considerent funcțional, al doilea – resursele pe care ne putem  baza și, trei – evident, evoluția contextului de securitate. În funcție de aceasta, vom fi flexibili și ne vom adapta din mers”, declară Mihnea Motoc.

”Cifra pe care le-am invocat ca posibil început (2.700 de persoane- n. red.) ar putea avea acoperire bugetară”, asigură ministrul.

Cine va putea fi rezervist voluntar, de la 1 ianuarie 2017


Potrivit legii, poate deveni rezervist voluntar orice cetățean român, bărbat sau femeie, cu vârsta între 18 și 55 de ani, care are domiciliul în România, care încheie un contract cu MApN și îndeplinește câteva condiții:

  • să îndeplinească criteriile generale și specifice de recrutare și selecție a rezerviștilor voluntari, potrivit baremelor corespunzătoare categoriei de personal din care fac parte (stabilite prin ordin al ministrului Apărării);
  • să nu fi fost condamnat penal printr-o hotărâre judecătoarească rămasă definitivă, cu excepția situației în care cei condamnați au fost reabilitați sau amnistiați;
  • să nu facă parte din organizații interzise de legislația română și să nu fie membri ai unor organizații incompatibile cu regulile, activitățile și atribuțiile specifice profesiei militare;
  • să nu aparțină unor culte, asociații religioase sau grupări religioase care, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, precum și celor care încalcă bunele moravuri sau afectează desfășurarea profesiei militare;
  • să cunoască limba română, scris și vorbit;

România a eliminat în urmă cu opt ani serviciul militar obligatoriu, iar mai mulți șefi de armată au declarat în ultimul timp că ar trebui revenit la acesta.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: