joi

18 aprilie, 2024

12 mai, 2014

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, încurajează populaţia şi firmele să acceseze împrumuturi de la bănci pentru consum şi investiţii, întrucât “economia românească şi-a revenit după criză”.

Liviu Voinea a estimat luni, în cadrul unei conferinţe organizate de Ziarul Financiar, că economia va înregistra în 2014 un avans peste nivelul anului trecut, de 3,5%.

“În 2014. creşterea economică va fi mult peste aşteptările pe care s-a construit bugetul. Revenirea consumului pe primele luni va duce la o creştere economică mai mare şi tocmai pentru că economia îşi revine vreau să transmit mesajul că oamenii trebuie să aibe încredere să consume, firmele să aibă încredere să se împrumute ca să investească, băncile să aibă încredere să finanţeze pentru investiţii şi consum”, a spus luni Liviu Voinea la conferinţa “Cum pot contribui IMM-urile la relansarea economică a României”.


Ministrul pentru Buget a mai afirmat că economia a avut un avans în primul trimestru: “Creşterea economică de pe primele trei luni şi evoluţiile din lunile următoare ne îndreptăţeşte să credem că vom avea o creştere economică mai mare la finele anului, de peste 3,5%”.

Ministrul Voinea a arătat că este nevoie de un efort comun al populaţiei, firmelor şi băncilor pentru a consolida creşterea economică, precizând că statul nu va repeta nici “greşelile de politici” din 2008-2009, nici greşelile de “ajustări brutale”, ca în 2010.

“Statul este primul care are încredere, avem investiţii publice programate să crească cu un miliard euro faţă de 2013. Mesajul meu este: mergeţi, luaţi împrumuturi, investiţi, consumaţi, România şi-a revenit!, a îndemnat ministrul populaţia şi firmele.

Ce spun datele INS, ce spune Guvernatorul BNR

Conform datelor INS publicate luni, producţia industrială a cerscut în primul trimestru cu 10%.


Tot în primul trimestru, deficitul comercial a urcat, cu 40 milioane euro, la 1,1 miliarde euro. Exporturile au avut un ritm de creştere mai mare decât importurile în aceeaşi perioadă, cu 10,1% (12,7 miliarde euro), comparativ cu 9,6%, (13,8 miliarde euro).

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu afirma săptămâna trecută, pe 8 mai, că evoluţia economiei nu a fost atât de bună încât să justifice aprecierea monedei naţionale.

Întărirea leului este, crede guvernatorul BNR, mai degrabă o mişcare determinată de mutări de capitaluri pe pieţele emergente.

Cu ocazia unei conferinţe de presă organizate la BNR, Mugur Isărescu a vorbit despre faptul că România va termina de rambursat împrumutul de la FMI în 2015, cu rezerve valutare mai mari decât în momentul în care l-a contractat.

“Acest lucru ne îndreptățește să vorbim de intrarea într-un nou ciclu de dezvoltare echilibrată și echilibrantă, până în momentul intrării în zona euro”, a spus Mugur Isărescu.

Pe data de 6 mai, guvernatorul BNR s-a plâns şi de nivelul ridicat al fiscalităţii din România, arătând că aceasta este “mai împovărătoare” decât în urmă cu doi ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: