vineri

26 aprilie, 2024

29 martie, 2017

Ministrul Justiției a anunțat miercuri seara că nu va declanșa procedura de revocare a procurorului general al României și al procurorului șef al DNA, deși presiunea exercitată de DNA asupra Guvernului, prin ancheta privind OUG 13, ”a fost un derapaj instituțional grav”.

Derapajul DNA nu poate fi justificat prin invocarea dezideratului de combatere a corupției, a insistat Tudorel Toader, însă, a adăugat el: „Evaluând toți factorii, de constituționalitate, legalitate și oportunitate (…) am apreciat că în acest moment nu este oportună declanșarea mecanismului instituțional de revocare” a lui Augustin Lazăr și Laurei Codruța Kovesi.

În schimb, a anunțat ministrul Justiției, se va institui o atentă monitorizare pe care o va exercita chiar el. „Este vorba despre o obligație de raportare a activității procurorilor de la DNA, DIICOT, PICCJ, monitorizare pe care trebuie să o exercite ministrul, fără ingerințe în activitatea procurorului de a da soluții, dar pentru identificarea modului în care procurorii înțeleg, pe viitor, să respecte limitele de competențe”, a declarat ministrul Toader.


Raportul de evaluare conține însă, la final, un avertisment adresat celor doi procurori șef:

„Rezultatele negative pe linia acestei raportări pot repune în discuție în viitor, în raport de faptele constatate, oportunitatea revocării conducătorilor instituțiilor vizate ori a altor măsuri instituționale, în conformitate cu Constituția și legea.”

(DESCĂRCAȚI AICI RAPORTUL DE EVALUARE)

„Această evaluare a procurorului general al României și a procurorului șef al DNA a survenit în contextul în care Guvernul a adoptat OUG 13, iar DNA a procedat la anchetarea circumstanțelor adoptării respectivei ordonanțe”, a precizat ministrul în debutul conferinșei d epresă în care a prezentat raportul de evaluare. Evaluarea care, a repetat Tudorel Toader, îi aparține în totalitate, nu a existat nicio presiune și nicio ingerință.

„DNA și-a arogat competența de a efectua o anchetă într-un domeniu ce excedează cadrul legal, ceea ce poate duce la un blocaj instituțional. Ministerul Public a creat o presiune asupra membrilor Guvernului, care afectează buna funcționare a sa, având drept consecință intimidarea legiuitorului delegat a-și îndeplini atribuțiile constituționale”, a explicat Toader.


„Au fost derapaje, din partea DNA, care au produs confuzie în cadrul opiniei publice. Societatea românească a trăit această emoție colectivă, preocupare, pe de o parte față de procedura de legiferare, pe de altă parte față de respectarea principiilor statului de drept. Din această perspectivă, DNA nu poate funcționa decât în acord cu rigorile statului de drept (…) Derapajele nu pot fi justificate prin dezideratul combaterii corupției.

Pentru că nu avem o ierarhie a valorilor. În numele unei valori nu poți să încalci alte valori”, a mai declarat Tudorel Toader.

El a mai spus că trebuie ținut cont și de contextul în care s-a întâmplat totul:

„O aceeași faptă comisă într-un anumit context are un plus de gravitate mai mare decât o faptă identică comisă în alt context. Sub aspectul oportunității, analiza s-a făcut.

În contextul în care România se află sub MCV, ieri am fost la Bruxelles, am avut săptămâna trecută întâlniri cu comisarul european pentru Justiției. Sistemul judiciar din România are multe probleme de remediat, în ceea ce privește practica unitară, avem probleme cu privire la acea inflație legislativă, legi modificate de atâtea ori încât se îndepărtează de filosofia inițială. Uneori și nouă ne este greu, trebuie să citim din nou să vedem ce a vrut legiuitorul”, a arătat Tudorel Toader.

Acesta a încheiat prezentând concluzia evaluării făcute: „Ceea ce considerăm oportun este necesitatea instituirii unei atente monitorizări, a raportării activității procurorilor, fără ingerințe în independența procurorilor, pentru a vedea cum înțeleg procurorii să-și respecte competențele (…)

Evaluând toți factorii de constituționalitate, de legalitate și de oportunitate, am apreciat că în acest moment nu este oportună declanșarea mecanismului de revocare a procurorului general și a procurorului șef al DNA”, a încheiat ministrul.

Înainte de a prezenta rezultatele evaluării, ministrul s-a dus la Palatul Victoria unde a discutat cu premierul Sorin Grindeanu exact în intervalul în care Călin Popescu Tăriceanu a fost și el prezent la sediul Guvernului.

Reamintim că sC.P. Tăriceanu a declarat în repetate rânduri după decizia CCR pe OUG 13 că Laura Codruța Kovesi ar trebui să-și dea demisia după decizia Curții, „care a sancționat sever intervenția DNA-ului în activitatea Executivului”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: