vineri

29 martie, 2024

19 decembrie, 2017

Dacă modificările la codurile penale nu vor intra în vigoare până în aprilie, termenul limită al transpunerii Directivei europene privind prezumția de nevinovăție (18 aprilie 2018), ele vor fi aprobate prin OUG, a avertizat marți ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Ulterior, a apărut informația, furnizată de surse din interiorul Executivului, că nu există nicio intenție în acest sens.

Contrazicerea ministrului de Justiție nu este o surpriză, întrucât premierul Mihai Tudose a demonstrat de mai multe ori că nu vrea să se implice în niciun fel în modificarea legislației din domeniu.


De altfel, el ar fi cerut ca modificările elaborate de Tudorel Toader să fie trimise la Parlament, sub forma unui proiect de lege, și nu adoptate la Palatul Victoria.

Acesta, proaspăt revenit în țară după o vizită de lucru în Malaiezia,a participat marți, în Parlament, la ședința Comisiei speciale pentru legile Justiției.

„Dacă nu (vor fi aprobate în Parlament – n. red.), se justifică urgența adoptării unei ordonanțe de urgență pentru transpunerea unei directive, în măsura în care Parlamentul nu acționează în acest sens. Dacă legea, dintr-un motiv sau altul, într-o formă sau alta, nu va trece de Parlament și nu va fi promulgată în Monitorul Oficial, astfel încât să producă efecte juridice, Guvernul este obligat să adopte o ordonanță de urgență”, a declarat ministrul Justiției.

Concret, a explicat acesta, din Codul de procedură penală trebuie eliminate sintagmele „dubii rezonabile” și „suspiciune rezonabilă”, care vor trebui înlocuite cu „probe temeinice”, „dincolo de orice dubiu”.


„Nu este suficient să ai la nivel de Directivă o astfel de obligație, de garanție, nu este suficient să ai la nivel de Constituție o astfel de garanție. Este nevoie ca și Codul de procedură penală să ofere suficiente garanții”, a explicat ministrul Tudorel Toader.

Discutarea modificărilor în Comisie s-a amânat pentru miercuri, pentru ca toți membrii să aibă timp să analizeze proiectul și să depună amendamente.

Decizia a fost luată după ce, luni, sute de magistrați au protestat în tăcere în fața instanțelor din mai multe orașe.

Acțiunea lor este un apel la respectarea de către legislativ a principiului constituțional al colaborării loiale între instituții, principiu ce ar fi impus respectarea punctului de vedere exprimat de CSM și asociațiile magistraților pe marginea amendamentelor propuse de putere.

Nu este o acțiune politică și nu vizează persoane, grupuri sau partide, au explicat luni mai mulți reprezentanți ai magistraților.

Ca în toate statele democratice, magistrații nu au voie să intre în grevă, dar pot apela la diferite forme de protest.

Magistrații au protestat cu robele pe braț și, la București, cu câte o coală de hârtie pe care era redat jurământul magistraților: „Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apar drepturile şi libertăţile fundamentale ale persoanei, să-mi îndeplinesc atribuţiile cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”.

Protestul tăcut, cum a fost numit, a început în județele din Ardeal – Sălaj, Maramureș, Cluj, Brașov, Sibiu și Bistrița.

La Cluj peste o sută de judecători au ieșit în fața Curții de Apel, unde s-au adunat și locuitori al orașului, pentru a le transmite încurajări și a le mulțumi pentru această acțiune.

La Constanța, au fost alături de judecători, în această acțiune fără precedent, și cinci procurori DNA Constanța, printre care și Andrei Bodean, cel care i-a trimis în judecată pe Nicușor Constantinescu, Radu Mazăre și Sorin Strutinsky.

”Sunt aici ca să arăt tâmplarilor și muncitorilor că legile sunt lucruri serioase. Dacă modificările Codului Penal și Codului de Procedură Penală intră în vigoare, activitatea noastră, a tuturor, va fi blocată.

Niciun procuror, indiferent că lucrează la DNA sau alte parchete, nu își va mai putea face treaba. Nimeni nu va mai fi în siguranță. Nici măcar infractorii nu vor mai fi în siguranță. Și fiicele infractorilor pot fi călcate pe trecere și soțiile lor pot fi tâlhărite”, a declarat Andrei Bodean, pentru Info Sud-Est.

Au protestat, în fața Judecătoriei din Alexandria, și magistrați din Teleorman, județul considerat fieful președintelui PSD Liviu Dragnea. Unul dintre martorii din Dosarul Bombonica, în care șeful Camerei Deputaților este acuzat de instigare la abuz în serviciu, spunea de curând, în fața instanței, că Dragnea controlează încă totul în județ.

La București, protestul s-a desfășurat pe treptele Curții de Apel (Palatul de Justiție), unde au ieșit câteva sute de judecători și procurori, unii dintre ei cunoscuți din dosarele celebre pe care le-au instrumentat sau judecat.

Ei au stat timp de o oră cu coli pe care au scris de ce nu sunt de acord cu modificările și, după ce s-a lăsat întunericul, le-au luminat cu lanterna telefoanelor.

I-au aplăudat trecătorii sau persoanele venite la CAB special pentru a le mulțumi pentru acțiunea lor, și cei mai mulți șoferi au claxonat pentru a-și arăta susținerea.

Acțiunea din Capitală a fost decisă în adunările generale desfășurate luni, hotărârea fiind luată în multe cazuri cu unanimitate.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: