marți

16 aprilie, 2024

15 februarie, 2018

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, amână o săptămână anunțul privind rămânerea sau revocarea Laurei Codruța Kovesi, resepctiv raportul privind Minsterul Public, deși luni declara că a luat deja o decizie în privința conducerii DNA.

Pe 22 februarie, a spus el joi seara, va prezenta, într-o informare de presă, „conţinutul şi concluziile raportului cu referire la activitatea DNA”.

Anunțul ministrului pare o temporizare, după ce luni declara, din Japonia, unde se afla într-o vizită oficială: „Cred că nu are sens să mai aşteptăm ca Inspecţia Judiciară să ne spună şi să confirme a n-a oară ceea ce ştim şi să prelunească termenul de rezolvare a problemei pe care o discutăm”.


Procedura pentru revocare:

  • ministrul solicită avizul CSM
  • avizul CSM este consultativ
  • președintele României este cel care decide sau nu revocarea

Distinct de acest raport, el va merge în Parlament și va prezenta, în fața camerelor reunite, raportul privind activitatea desfășurată la nivelul Ministerului Public, la nivelul DNA, la nivelul DIICOT.

Prezentarea în Parlament a fost solicitată de premierul Viorica Dăncilă, a detaliat Tudorel Toader:

„Am avut o întâlnire cu doamna prim ministru, solicitându-mi să comunic public raportul. Raportul privind activitatea desfăşurată la nivelul Ministerului Public, DIICOT, DNA. Prezentarea respectivului raport constituie o obligaţie a ministrului Justiţiei”.


Articolul 79 din Legea privind organizarea judiciară, invocat de ministru:

„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie elaborează anual un raport privind activitatea desfăşurată, pe care îl prezintă Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului justiţiei, nu mai târziu de luna februarie a anului următor.

Ministrul justiţiei va prezenta Parlamentului concluziile asupra raportului de activitate a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”.

Tudorel Toader nu a precizat dacă este vorba despre activitatea din 2016 sau 2017, ținând cont că bilanțul pe anul trecut al celor trei instituții nu a fost încheiat de niciuna dintre ele, iar termenul limită prevăzut în lege este sfârșitul lunii februarie.

De asemenea, trebuie menționat că pentru a include în raport ultimele evenimente (înregistrările lui Vlad Cosma), el ar trebui să aștepte rezultatele verificărilor făcute de Inspecția Judiciară din cadrul CSM.

El a mai menționat, în declarația de presă de joi seara, că nu au existat presiuni politice asupra sa din partea majorității parlamentare:

„Înainte de a accepta funcţia de ministru al Justiţiei, am discutat cu liderii coaliţiei de guvernare şi am primit asigurări de neimplicare a factorului politic, ceea ce s-a respectat, se respectă şi în prezent”.

Reamintim că ministrul Justiţiei a fost chemat de urgenţă din Japonia, de premier, după ce în spaţiul public au apărut înregistrări cu procurori ai DNA, care sugerează că aceştia ar fi fabricat probe în dosare importante. Înainte de şedinţa de guvern, cel mai probabil, prim-ministrul a avut o discuţie cu Tudorel Toader.

„Domnul ministru Tudorel Toader va vorbi de argumentele pe care le-a luat în calcul. Dar îi voi solicita să aibă o declaraţie în ceea ce priveşte decizia dumnealui, după ce vom avea o discuţie în prealabil”, a declarat Viorica Dăncilă miercuri.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: