vineri

19 aprilie, 2024

2 august, 2017

Aproximativ 3.000 de pagini din dosarele aflate în arhiva SIPA (fostul serviciu secret al Ministerului de Justiție) au fost copiate de-a lungul timpului, de „angajați sau neangajați” ai instituției, a declarat miercuri ministrul Tudorel Toader.

Unii dintre aceștia nici măcar nu aveau aviz ORNISS (pentru informații secrete), a mai spus ministrul Justiției, care a anunțat că a sesizat Parchetul General în legătură cu aceste ilegalități.

„La ANP (Adminsitrația Națională a Penitenciarelor – n. red.) există xeroxul cu care au fost copiate cele peste 3000 de pagini şi care este sigilat.


La ANP există condicile privind vizitatorii în arhivă. Am solicitat informaţii şi de la oficiul care eliberează certificatele ORNISS. Le-am primit şi îmi spune cine avea şi cine nu. Aceste informaţii se referă la diverşi, foşti, angajaţi sau neangajaţi ai MJ care azi se află în alte demnităţi sau chiar in Ministerul Justiţiei, dar care se află la adăpostul prezumţiei de nevinovăţie.”

Executivul a adoptat în mai o hotărâre de guvern pentru desecretizarea arhivei SIPA, HG al cărui proiect a fost elaborat în iulie 2016, pe mandatul fostului ministru Raluca Prună.

Accesul la documente va avea loc în anumite condiții, probabil asemănătoarelor celor impuse la Consiliul Național de Studiere a Arhivelor Securității, și va fi posibil abia din 2020.

Până atunci, o comisie formată din cinci persoane va inventaria toate documentele și va transfera întregul fond la Arhivele Naționale.

Secretele magistraților, în arhiva SIPA


Arhivele DGPA (fosta SIPA – serviciul informativ al Ministerului Justiției), conțin secrete din prestația profesională a magistraților, dar și din viața personală a acestora.

În prezent, arhiva fostei DGPA se află, sub sigiliu, în custodia Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi cuprinde atât dosare de personal, cât şi alte ”documente specifice”.

SIPA avea ca obiect de activitate colectarea de la deținuți a unor informații privind actele de corupţie din mediul penitenciar, însă în timp s-a dovedit că se ocupa de o sferă mult mai largă de fapte care-i vizau pe judecători, procurori, grefieri, poliţişti şi avocaţi.

Secretele adunate vizau nu doar aspecte legate de viața profesională a acestora, ci și de viația privată, iar de-a lungul timpului a existat suspiciunea că acestea erau folosite pentru șantajarea magistraților.

Serviciul a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească eventualele fapte ilegale din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.⁠⁠⁠⁠

DGPA a fost desființată printr-o HG din 2006, de fostul ministru al Justiției Monica Macovei, iar o comisie urma să inventarieze această arhivă și apoi să decidă ce anume va ajunge la diferite instituții. Totul s-a prorogat o dată, după care nimeni nu s-a mai ocupat de acest lucru.

Judecătorul Cristi Danileț a explicat ulterior că operațiunea nu s-a finalizat deoarece existau doar doi magistrați în componența Comisiei. Ei ar fi trebuit să stabilească ce se va întâmpla cu fiecare dintre documentele respective, lucru imposibil în mod obiectiv.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: