vineri

26 aprilie, 2024

4 august, 2017

Guvernul va decide în septembrie o rectificare bugetară, iar ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, și-a exprimat speranța „că va fi o rectificare pozitivă”,  joi seara, într-o emisiune la Digi24 TV.

Ministrul Finanțelor a mai spus că introducerea contului defalcat de TVA va diminua restanţele de plată și a reafirmat că salariile nu vor scădea din cauza transferului contribuțiilor sociale datorate de la angajator la angajat.

Ritmul ANAF

„Sunt cu ochii pe colegii mei de la ANAF şi m-am implicat personal în multe activităţi acolo.  Eu am experienţă în ANAF de 18 ani şi ştiu. Îmi doresc ca ei să se implice mai mult şi să arate că se poate face mai mult”, a declarat ministrul Finanţelor.


Ministrul Finanţelor a recunoscut că execuţia după primele şase luni a fost „ foarte slabă, în cazul unor ministere”, dar a spus că a impus ANAF „un alt ritm, care deja s-a văzut în iulie”.

„Un cumul de factori care au contribuit la o depăşire a planului de încasări cu 319 milioane de lei în iulie, o realizare excepţională, în condiţiile în care TVA-ul de rambursat s-a acordat integral. (…) Eu sunt optimist şi cred că o să recuperăm deficitul realizând planul de încasări”, a declarat ministrul Finanţelor.

Execuția bugetului general consolidat pe primele șase luni ale anului 2017 s-a încheiat cu un deficit de 6,3 miliarde lei, respectiv 0,77% din PIB, față de deficitul de 3,9 miliarde lei (0,51% din PIB), înregistrat la aceeași perioadă a anului 2016.

TVA defalcat

Ministrul Finanţelor a justificat introducerea de la 1 octombrie a conturilor individuale de TVA  cu argumentul diferenţei mari dintre TVA declarat şi cel plătit.


Diferenţa dintre TVA declarat şi cel plătit este mare, de zeci de miliarde de lei, era de circa 20 de miliarde (la nivelul anului 2014). Există firme care declară TVA-ul datorat, dar plătesc mai puţin, folosesc banii şi obţin cotă de piaţă prin preţuri. Astfel, forţează ieşirea din piaţă a celor oneşti. A cîştigat cota de piaţă şi plătesc”, a spus Ionuţ Mişa.

Măsura presupune ca toate companiile din România să mai deschidă un cont la bănci sau la Trezorerie, în care să încaseze TVA aferent facturilor emise către clienți și din care ar urma să plătească TVA aferent facturilor de la furnizori sau de TVA către buget, iar disponibilul ar putea fi folosit de către companie doar cu aprobarea ANAF.

Citiți și Gabriel Biriș / Un nou experiment fiscal: Contul defalcat de TVA – sau cum reinventăm roata

Veniturile din TVA, acestea au înregistrat o scădere cu 4,3% în primele şase luni din 2017 față de primul semestru din 2016, pe fondul reducerii, începând cu 1 ianuarie 2016, a cotei standard de TVA de la 24% la 20%, măsură reflectată în încasări din februarie 2016. Totodată, din februarie 2017 se reflectă în încasări şi efectele reducerii cotei standard de TVA de la 20% la 19%.

Contribuții sociale și impozite

Ionuţ Mişa a afirmat din nou că salariile nu scad după trecerea contribuţiilor sociale datorate de la angajator la angajat .

„Consultanţii fiscali care au spus că salariile vor scădea dacă plata CAS va trece de la angajator la angajat nu au luat în calcul că vor fi, de fapt, trei măsuri cumulative. Salariile nu vor scădea ci, dimpotrivă, vor creşte uşor. Subiectul nu a fost tratat corect, e ca şi cum ar fi apărut un drob de sare”, a declarat ministrul Finanţelor.

Ionuţ Mişa s-a referit la reducerea contribuţiei de la 39% la 35%, scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% şi trecerea CAS din sarcina angajatorului în a angajatului.

Ministrul Finanţelor a prezentat şi un exemplu de calcul:

„La un salariu brut de 10.000 de lei, în prezent se plătesc contribuţii de 22,75% (2.275 de lei) de către angajator şi de 16,5% (1.650 de lei) de către angajat, rezultând un venit de 8.350 de lei, iar după aplicarea impozitului de 16% pe acest venit rămâne un slariu net de 7.014 lei. După 1 ianuarie, salariul brut va fi de 12.275 de lei, pentru că dispar contribuţiile angajatorului. Angajatul va plăti 35% contribuţii (4.296 de lei) şi doar 10% impozit pe venitul rămas, astfel că salariul net va fi de 7.081 de lei. Iată că discutăm despre o creştere, nu o scădere a salariului”.

Pe de altă parte, proiectul impozitului pe gospodărie „nu mai este viabil. Acesta și globalizarea veniturilor sunt discuţii închise”, a mai spus Ionuț Mișa.

„Nu ne mai uităm la aceste proiecte, nu mai discutăm nici impozitul pe gospodării şi nici globalizarea veniturilor nu mai este de actualitate. Grupurile de lucru au ajuns la concluzia că nu putem să implementăm astfel de sisteme, în condiţiile în care identificarea unui contribuabil se face după CNP”, a spus ministrul Finanţelor, într-o emisiune la Digi TV.

Programul de modernizare a ANAF care ar fi permis inclusiv implementarea sistemului de impozit pe venitul global, are un grad de implementare de doar 20,9%. Trebuia finalizat în 2018.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: