duminică

21 aprilie, 2024

3 aprilie, 2017

Evoluțiiile pilonul public de pensii sunt „foarte bune” şi, prin urmare, nu ar exista „nicio raţiune ca să vorbim despre naţionalizarea Pilonului II” (al fondurilor obligatorii de pensii administrate privat), a declarat Viorel Ştefan, ministrul Finanțelor, luni, citat de Agerpres.

„Aberaţie mai mare ca aceasta nu am auzit. Dimpotrivă, fondul public de pensii (Pilonul I) este într-un proces de consolidare. Este un semnal foarte bun, evoluţiile sunt foarte bune, deci nu există absolut nicio raţiune ca să vorbim despre naţionalizarea Pilonului II. Sarcina de transfer dinspre bugetul de stat către pilonul public de pensii este una în scădere”, a afirmat Viorel Ştefan, la ieșirea de la reuniunea Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România.

Întrebarea care rămâne este: dar dacă „sarcina de transfer dinspre bugetul de stat către pilonul public de pensii” ar creşte din nou?


Ministrul Finanţelor a spus, pe de altă parte că, veniturile ale statului au crescut până la mai mult de 58 de miliarde de lei în trimestrul I, cu 2,5 miliarde de lei mai mult faţă de perioada similară a anului trecut.

Astfel că gradul de colectare a crescut cu doar 4,5%, în vreme ce programul de guvernare contează pe o creştere a veniturilor bugetare de peste 14%.

Tocmai neîncrederea în calculele care au stat la baza construcției bugetului consolidat pe 2017 a alimentat grijile profesioniștilor pieței de capital și ai segmentului acesteia dedicat fondurilor de pensii, privind o eventuală finanțare a deficitelor cu banii acumulați în fondurile de pensii.

Antecedente externe privind naționalizarea pensiilor private

Există antecedente de naţionalizare a pensiilor private în Polonia, altădată campioana fondurilor de pensii administrate privat, ca și în Ungaria.


Ideea a mai fost vehiculată şi în mediile oficiale din România încă din 2014, când primul ministru de atunci, Victor Ponta, spunea că măsura fusese discutată de mai multe ori cu FMI.

Premierul din 2014 că problema pensiilor s-ar rezolva dacă fondurile de pensii ar investi mai mult în economie, dar administratorii fondurilor de pensii au intebat, ulterior, în ce să investească şi nu li s-a răspuns. Fondurile de pensii investesc mai ales în titluri de stat, prin care guvernul ar trebui să finanţeze investiţiile care să dezvolte economia.

Acum, ministrul Finanţelor Viorel Ştefan spune că semnele de consolidare ale sistemului public de pensii sunt foarte bune.

Astfel că, Radu Crăciun, unul dintre cei mai apreciaţi economişti din România şi CEO al firmei de adminsitrare de pensii private BCR Pensii, a atras recent atenţia asupra pericolului naţionalizării pensiilor private. Decidenţii politici ai Guvernului vor fi discutat problema.

Nu pot decât să doresc decidenţilor români să stea departe de iluzia soluţiilor pe termen scurt”. Naţionalizările din Ungaria şi Polonia au dus „la pierderi certe în cel puţin două planuri: lăsarea şi în viitor a pensionarilor la cheremul unui stat din ce în ce mai sărac şi văduvirea economiei naţionale de importante fonduri de dezvoltare”,  a scris recent Radu Crăciun.

În lipsa unei astfel de acumulări de capital autohton, „economiile ţărilor respective vor fi dependente într-o mult ma imare măsură de finanţarea băncilor şi de finanţarea externă”, ceea ce va arunca povara pe generaţiile următoare.

De asemeni, lideri politici din opoziție au tras semnale de alarmă similare.

Miza financiară: 33 de miliarde

Valoarea activelor totale aflate în administrare la nivelul întregului sistem de pensii private a crescut cu 27,16% față de anul 2015, până la 32,99 miliarde de lei (7,26 miliarde de euro), la 31 decembrie 2016, potrivit datelor Publicate luni de Autoritatea de supraveghere Financiară (ASF).

Ponderea pensiilor private în Produsul Intern Brut a fost, la sfârșitul anului trecut, de 4,35%.

Datele statistice ale ASF arată că la 31 decembrie 2016, principalele caracteristici ale Pilonului II, al pensiilor obligatorii administrate de stat, erau:

  • valoarea totală a activelor nete a fost de 31,47 miliarde de lei (6,93 miliarde de euro)
  • ritmul anual de creștere de 27,53% (27,06% raportat la moneda euro)
  • 6,8 milioane de participanți, ceea ce înseamnă un avans anual de 3,69%.
  • contribuția medie la nivelul participanților a fost de 128,45 lei, în creștere cu 13,46% în decembrie 2016 față de decembrie 2015
  • valoarea medie a unui cont individual: 4.719 lei (1.039 euro), în creștere cu 22,18% comparativ cu decembrie 2015
  • 4,70 milioane de participanți înregistrau sume în cont de până la 5.000 lei (70,48% din totalul particpanţilor)
  • 1,14 milioane de persoane aveau în consturi între 5.000 și 10.000 de lei (17,15%)
  • 0,83 milioane de persoane aveau peste 10.000 de lei (12,38%).

Structura investiții – total (miliarde lei) este:

Datele Pilonului III, al fondurilor facultative de pensii administrate privat sunt:

  • Valoarea activelor nete: 1,5 miliarde de lei (0,33 miliarde de euro), în creştere cu 19,92%
  • Valoarea medie a unui cont aferent Pilonului III: 3.660 de lei (806 euro), în avans anual cu 11,76%
  • 410.241 de participanţi

Structură investiții fondurilor din Pilonul III este:

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: