vineri

19 aprilie, 2024

19 septembrie, 2017

Angajatorii vor fi obligați printr-o normă tranzitorie să mențină un anumit nivel al salariului brut, după ce contribuțiile angajatorului vor fi transferate la salariat, a declarat ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, la audierea ce a avut loc marți în Comisia pentru economia din Senat.

„Va fi o lege prin care aceste contribuţii vor fi transferate angajatului, iar angajatorul va trebui să păstreze un anumit nivel al salariului brut (…) Am făcut menţiunea că şi astăzi angajatorul din mediul privat poate decide să modifice contractul de muncă şi să diminueze sau să crească, după propria negociere cu angajatul această valoare salarială.

Totodată, am făcut menţiunea că, după ce se va realiza această măsură legislativă, va fi introdusă şi o măsură tranzitorie care va obliga, practic, angajatorul, chiar şi cel din mediul privat, să menţină un anumit nivel al salariului brut„, a declarat Ionuţ Mişa, după audierea sa în cadrul Comisiei economice a Senatului.


Actul va conține și sancțiuni pentru patronii care nu respectă legea.

Întrebat cum poate fi obligat un agent privat să menţină nivelul salariului brut, el a mai spus că va fi o dispoziţie legislativă prin care se va stabili ce va include salariul brut, inclusiv că va cuprinde celelalte sarcini fiscale pe care le plăteşte în prezent un angajator pentru un angajat.

„Vreau să fac menţiunea foarte clară că nu îi va creşte (angajatorului – n.red) costul cu forţa de muncă absolut deloc. Deci, pentru absolut toţi angajatorii, atât din sectorul privat, cât şi din cel de stat, sarcina fiscală practic costul pe care el îl are cu un angajat în relaţia cu statul va fi exact aceeaşi (…) Angajatorul nu va plăti niciun leu în plus pentru un angajat„, a adăugat ministrul Finanţelor.

Ionuț Mișa a explicat că angajații vor avea și un avantaj, întrucât vor plăti contribuții mai mari la pensii.


În ceea ce privește creșterile cu 25% prevăzute la începutul anului viitor, pentru salariile brute ale bugetarilor, ministrul a explicat că majorarea netului va fi între 2,3 și 9%, în funcție de categoria de salariați.

Ministrul nu a mai amintit de reducerea totalului contribuțiilor plătite în prezent (39,25% din brut), la 35%, așa cum a promis coaliția PSD – ALDE, măsură ce ar trebui să intre în vigoare tot de la 1 ianuarie 2018.

Reamintim că BNS și cartel Alfa, cele mai importante confederații sindicale, au anunțat pentru această toamnă o serie de proteste prin care vor încerca să stopeze acest transfer al contribuțiilor, transfer ce va duce la diminuarea netului salariaților și care va duce la o situație unică în Europa – toate contribuțiile să fie virate de către angajați.

Cum se achită în momentul de față contribuțiile sociale

În momentul de față, contribuțiile sociale pentru condiții normale de muncă totalizează 39,25% din salariul brut și se achită la modul următor:

Contribuțiile la pensii – 26,3%, pentru condiții normale de muncă

  • 10,5% pentru contribuția individuală a salariatului
  • 15,8% pentru contribuția datorată de angajator

Contribuțiile la sănătate – 10,7%

  • 5,5% în cazul contribuției individuale a salariatului
  • 5,2% în cazul contribuției datorate de angajator

Contribuțiile la șomaj – 1%

  • 0,5% pentru contribuția individuală a salariatului
  • 0,5% pentru contribuția datorată de angajator

Contribuția la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale – 0,25%

  • este plătită de angajator

Contribuția pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate – 0,85% (plătită de angajator)

Contribuția de asigurare pentru accidente de muncă și boli profesional – 0,15%(plătită de angajator)

Per total, calculele arată că din salariul brut, un angajat (fie de la stat, fie din sectorul privat) va plăti contribuții suplimentare în valoare de 22,5%, în loc de 15.75%. Astfel încât, pentru ca majorarea să se vadă și în salariul net, ea va trebui să fie mai mare decât suma contribuțiilor transferate la angajat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: