sâmbătă

20 aprilie, 2024

10 ianuarie, 2016

cehMinistrul Energiei, Victor Grigorescu, a declarat duminică, la Realitatea Tv, că statul român nu renunță la fondul de investiții de un miliard de dolari asumat de Rompetrol și a anunțat că a trimis Corpul de Control la CE Hunedoara.

Victor Grigorescu a explicat că statul nu renunță la fondul de un miliarde dolari, însă deocamdată nu există nimic concret privind procedurile ce ar putea urma.

“Este un proces în curs, sunt negocieri asumate, angajate, ce trebuie respectate. Ele vor trebui implemnetate. Vom uzita de toate mijloacele legale pe care le avem, contractuale, dar și de altă natură, pentru a ne asigura că acest lucru se întâmplă în totalitate”, a declarat Victor Grigorescu, la Realitatea Tv.


Statul român a renunțat în 2013 la aproape 600 de milioane de dolari și și la procese și executări în schimbul unor promisiuni vagi și neangajante de creare a unui fond de investiții de un miliard în care nu are niciun cuvânt de spus.

Rompetrol SA a încercat să evite prin intrarea în insolvență efectele procesului privind manipularea pieței de capital și creanța din Libia.

Dacă instanța ar fi acceptat acest lucru, statul ar fi putut face demersuri pentru încasarea creanței de 200 milioane dolari abia după finalizarea procedurii de reorganizare cerute de Rompetrol.

Control trimis la Complexul Energetic Hunedoara

De asemenea, ministrul Energiei a mai anunțat că va trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Hunedoara, pentru a analiza managementul din ultima vreme.


Deși era amenințată de faliment, CEH a acordat prime chiar și înaintea cererii insolvenței, a explicat ministrul: compania a acordat de Crăciun, pentru fiecare angajat, prime de 300 de lei, plus câte 50 de lei pentru fiecare copil în întreținere, deși are datorii de aproximativ 1,2 miliarde de lei.

”Am auzit că acolo s-au făcut niște plăți înainte de intrarea în insolvență, s-au și dat niște prime, undeva în zona conducerii. Am trimis un corp de control, acolo sunt niște lucruri care depășesc nivelul meu de înțelegere și ce consider eu că este o atitudine corectă, morală și responsabilă.

Cred că trebuie să ne asumăm cu toții o stare de lucruri, că aceasta este o situație care are un context istoric cert. Trebuie să punem punct. Situația în care ne aflăm este o realitate.

Trebuie să spunem stop risipei, stop corupției, stop până la urmă amestecului între elemente de profesionalism și alte lucruri, politizare sau mai știu eu ce, și să invităm în acest context pe toți cei care cu adevărat vor să schimbe ceva și pot să o facă”, a declarat Victor Grigorescu.

Tribunalul Hunedoara a acceptat joi, 7 ianuarie, intrarea în insolvență a Complexului Energetic Oltenia. Fiind vorba de solicitarea companiei, aceasta a putut desemna administratorul judiciar. Firma care se va ocupa de reorganizare este GMC SPRL Craiova, și nu Euro Insol, a lui Remus Borza, așa cum s-a speculat.

FMI dorea lichidarea CEH, complexul înființat în cei 3 ani de la înființare peste 1,5 miliarde de euro  – dacă se pun la socoteală și datoriile șterse.

În 2012, România a cerut aprobarea FMI și CE pentru ștergerea unor datorii ale CE Hunedoara în vederea restructurării. Acceptul a fost primit, complexului energetic i s-au șters, și în 2012, datorii de 4,8 miliarde lei, dar restructurarea nu s-a produs.

Iar de atunci încoace, ajutoarele de stat și datoriile au trecut bine de jumătatea de miliard de euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: