miercuri

24 aprilie, 2024

26 iunie, 2012

Ministrul interimar al Educaţiei, Liviu Pop, a declarat, marţi, că lucrările la proba de limba română din cadrul evaluării naţionale sunt corectate în baza baremului deja stabilit, deşi unul dintre subiecte a fost „ambiguu” şi a generat controverse, relatează Mediafax.

Pop a mai spus, legat de subiectul respectiv, că Ministerul Educaţiei a cerut părerea mai multor specialişti, inclusiv de la Academia Română, iar „90 la sută” dintre aceştia s-ar fi pronunţat în favoarea rezolvării prevăzute în barem.

„Subiectele au fost finalizate în martie, după ce la ele s-a lucrat timp de şase luni”, a mai spus ministrul.


În acelaşi context, Pop a afirmat că subiectul controversat demonstrează că programa şcolară este deficitară şi trebuie modificată. „În doi ani de zile, la Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei s-a scris o singură programă, cea pentru clasa pregătitoare. (…) Institutul va avea un nou director. Actualul director a intrat în concediu fără plată”, a mai spus Pop.

Liviu Pop a ţinut totodată să-i asigure pe părinţi că toţi elevii de clasa a VIII-a vor fi înscrişi la liceu. „Sunt 200.000 de locuri disponibile în clasa a IX-a, iar la evaluare nu s-au prezentat 20% dintre elevi”, a precizat demnitarul.

La subiectul II al probei de luni, elevii au trebuit să spună, printre altele, felul propoziţiei subordonate (atributivă, predicatică sau subiectivă) din fraza „Ceea ce mă jenează este dificultatea răsfoirii”.

Această cerinţă a împărţit elevii şi părinţii în două tabere, unii susţinând că răspunsul corect este subiectivă, iar ceilalţi, predicativă.


Mai mulţi părinţi s-au adunat, marţi dimineaţă, în faţa Ministerului Educaţiei, nemulţumiţi de această cerinţă de la proba de limba română a evaluării naţionale.

Părinţii susţineau că propoziţia era subordonată predicativă, şi nu subiectivă, cum este trecută în barem, şi cereau reanalizarea subiectulul.

Mulţi părinţi au semnat şi o petiţie legată de această controversă şi de depunctarea elevilor care au răspuns că propoziţia este predicativă.

Elevii de la o şcoală din Piaţa Amzei susţineau însă că ei au rezolvat această problemă în urmă cu două săptămâni la clasă, atunci când li s-a explicat că propoziţia este subordonată subiectivă, aşa cum este prevăzută în baremul de evaluare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: