miercuri

24 aprilie, 2024

24 septembrie, 2012

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a declarat că licitaţia pentru Oltchim a fost una „absolut corectă din punct de vedere legal”, coordonată de compania de audit şi consultanţă PricewaterhouseCoopers, şi că răspunde cu funcţia pentru un eventual eşec din vina instituţiei pe care o conduce.

„Din punct de vedere legal, este o licitaţie absolut corectă, şi trebuie să ţineţi cont de faptul că tot procesul de privatizare a fost conceput de un consultant în privatizare care este una din cele mai mari firme din lume în domeniul consultanţei, PricewaterhouseCoopers, selectată de Guvernul Boc, nu a fost selectată de noi, şi de asemenea în colaborare cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie”, a afirmat Chiţoiu, citat de Mediafax.

Chiţoiu a fost întrebat dacă îţi va da demisia, aşa cum a promis, în cazul în care privatizarea Oltchim se dovedeşte un eşec.


„Răspund cu funcţia dacă este din vina noastră, a Ministerului Economiei sau a Guvernului. (…) Modul cum s-a desfăşurat şi cum a fost construit contractul de vânzare-cumpărare şi întreg procesul de privatizare nu este o vină”, a răspuns ministrul.

Chiţoiu a arătat că, în situaţia în care contractul nu va fi semnat de Dan Diaconescu, nu va fi afectat acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

El a adăugat că nu crede că se va ajunge la lichidarea Oltchim şi că Dan Diaconescu va plăti preţul pe acţiuni şi îşi va onora toate angajamentele legale din oferta de cumpărare.

De asemenea, Chiţoiu a spus că nu crede că în spatele lui Dan Diaconescu să află grupul Gazprom.


De asemenea, ministrul Economiei a precizat că Dan Diaconescu nu a înregistrat datorii la stat pe numele său şi are „cazier judiciar alb”, iar contractul pentru privatizarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) se poate modifica, dar nu în mod fundamental.

Chiţoiu a fost întrebat de ce nu au fost puse condiţii de eligibilitate la licitaţia pentru Oltchim, ministrul precizând că acest lucru s-a întâmplat într-o anumită măsură, însă nu puteau fi impuse condiţii suplimentare din cauza normelor europene.

În ceea ce priveşte datoriile către stat ale lui Dan Diaconescu, ministrul Economiei a menţionat că certificatul de obligaţii fiscale pe numele acestuia figurează cu zero şi are „cazier judiciar alb”.

Ministrul a fost întrebat dacă se mai poate negocia şi modifica împreună cu Dan Diaconescu contractul privind Oltchim prevăzut în caietul de sarcini.

„Se negociază anumiţi termeni, dar nu în mod fundamental”, a replicat Chiţoiu.

În ceea ce priveşte banii pe care Dan Diaconescu ar trebui să-i vireze la momentul semnării contractului privind Olchim, Chiţoiu a precizat că Ministerul Economiei a întreprins toate demersurile pentru contractarea unui credit de 40 de milioane de euro astfel încât să se asigure un capital de lucru pentru Olchim şi să se plătească salariile restante.

Ministrul a explicat că ulterior s-a discutat cu beneficiarii produselor Oltchim să asigure un capital de 20 de milioane de euro pentru finanţarea materiilor prime, iar statul să asigure alţi 20 de milioane de euro. De asemenea, Chiţoiu a menţionat că în ultimele două săptămâni se poartă „negocieri împreună cu Consiliul Concurenţei şi cu specialişti din ministerul Economiei şi Finanţelor pentru notificarea acestui ajutor de salvgardare, care presupune un împrumut pe 6 luni de zile la dobânda pieţei”.

El a spus că dacă Dan Diaconescu s-ar fi angajat că plăteşte banii la închiderea negocierii, respectiv în 6 luni, pe această perioadă statul putea să acorde sub formă de împrumut suma de bani necesară reluării activităţii şi plăţii salariilor restante.

„În condiţiile în care Dan Diaconescu s-a angajat, conform ofertei, că la data semnării contractului de privatizare vine şi virează banii şi pe lângă banii pe care i-a propus în ofertă pentru preţul acţiunilor a venit şi cu alte sume importante de bani pentru continuarea şi finanţarea investiţiilor la Oltchim, nu mai este cazul ca statul să acorde acest împrumut, ajutor de salvare”, a arătat Chiţoiu.

Ministrul a menţionat că sumele la care s-a angajat Dan Diaconescu să le investească în Oltchim reprezintă „foarte mulţi bani”, dar a refuzat să precizeze suma exactă.

Contractul dintre OPSPI şi Dan Diaconescu privind privatizarea Oltchim nu a fost semnat luni, Diaconescu acuzând că din acord lipsesc clauze, prevederi şi anexe şi că documentul avansat de OPSPI este diferit faţă de forma contractului anunţată o dată cu caietul de sarcini.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: