joi

28 martie, 2024

28 ianuarie, 2015

Ministrul Darius Vâlcov la reuniunea ECOFIN
Ministrul Darius Vâlcov la reuniunea ECOFIN

Ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a cerut marți Comisiei Europene, în carul reuniunii ECOFIN organizate la Bruxelles, reevaluarea calendarului de atingere a obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO) pentru România.

Ministrul Vâlcov solicită acum depășirea țintei convenite a deficitului bugetar, în următorii 4 ani, pentru investiții în infrastructura națională de transport.

Guvernul României a încercat, fără succes, să obțină o derogare de la MTO și la construcția Bugetului de stat pentru anul 2015, când a solicitat creșterea deficitului bugetar proporțional cu finanțarea suplimentară a domeniului Apărării.


În urma refuzului experților CE, premierul Victor Ponta a cerut ca președintele României să încerce rezolvarea problemei în cadrul Consiliului European.

Experții internaționali au acceptat însă o creştere a deficitului cu echivalentul sumelor pentru cofinanţarea proiectelor europene (0,43% din PIB).
Argumentația ministrului Darius Vâlcov în fața Consiliului pentru afaceri economice și financiare a fost comunicată, miercuri, de minister, fără o precizare legată de dimensiunea investițiilor preconizate și cum ar influența acestea deficitul bugetar.

România nu are încă aprobat în guvern un Master plan General de Transporturi, așteptat de peste un an la Comisia Europeană pentru aprobare.

În domeniul investițiilor de infrastructură, guvernul a încercat fără succes să convingă Troica creditorilor de corectitudinea rețetei financiare a autostrăzii Comarnic-Brașov, pentru construcția căreia statul ar urma să plătească, potrivit estimărilor comunicate de actualul ministru Ioan Rus, aproximativ 8,7 miliarde euro în următorii 26 de ani.


În cele ce urmează, comunicatul ministerului (care conține și estimarea lui Darius Vâlcov referitoare la orizontul de timp în care România ar putea atinge nivelul mediu european de kilometri de autostradă raportată la suprafața țării) – cu mențiunea că sublinierile aparțin redacției :

”Mulțumim Comisiei Europene pentru eforturile făcute pentru a elabora Comunicarea privind flexibilitățile Pactului, dar considerăm că sunt necesare discuții viitoare privind anumite aspecte. Credem că doar consolidarea fiscală, fără a ține cont de alți factori și specificități ale statelor membre nu reprezintă o politică adecvată.
Totodată, trebuie să asigurăm un tratament corect și echitabil pentru toate statele membre. Realitatea este că, în timp ce unele state au luat măsuri dure pentru a-și reduce cheltuielile și deficitele, acest lucru nu s-a întâmplat cu toate statele din Uniune Europeană.
România trebuie să investească în infrastructură și pentru acest obiectiv avem nevoie de spațiu fiscal. Investițiile în infrastructură de transport concomitent cu menținerea unui obiectiv bugetar pe termen mediu ambițios, va face ca România să poată atinge nivelul mediu european de km de autostradă raportată la suprafață în 50 de ani. De aceea este dificil pentru România să realizeze obiectivul bugetar pe termen mediu în anii următori. Consider că este mult mai corect să discutăm sincer despre situația în care ne aflăm decât să nu ne respectăm angajamentele așa cum au facut alte state anul trecut. În ciuda discuțiilor ce au avut loc anul trecut la nivelul Ecofin, Comisia a refuzat să accepte o soluție referitoare la cheltuielile suplimentare de apărare în cadrul discuțiilor referitoare la deficitul bugetar aferent anului curent, deși avem o graniță lungă cu Ucraina.
Având în vedere elementele menționate, solicit Comisiei Europene să înceapă discuțiile cu statele membre pentru reevaluarea calendarului de atingere a obiectivului bugetar pe termen mediu, având în vedere că indicatorii economici și evoluțiile specifice sunt diferite acum față de momentul în care a fost stabilit acest calendar”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: