vineri

29 martie, 2024

27 noiembrie, 2014

La fel ca în 2013, guvernul a găsit o modalitate originală de calcul al accizei: în 2015, accizele vor fi calculate în lei, nu în euro, și vor fi menținute la valoarea în lei din 2014, urmând că din anul 2016 să fie indexate cu inflația. Precizările tehnice au fost făcute, joi, pentru Agerpres, de către ministrul Finanțelor Publice, Ioana-Maria Petrescu.

Precizările ministrului de Finanţe

“Acciza în 2015 va fi la aceeași valoare nominală, în lei, cu cea de anul acesta. În termeni reali, acciza scade, pentru că există o inflație de aproximativ 1,5%. Din 2016 încolo această valoare va fi indexată cu inflația și, practic, aceasta va fi formula de calcul — valoarea în lei indexată cu inflația”, a precizat oficialul MFP.

Ministrul Finanțelor a afirmat că au fost analizate mai multe posibilități:


“În trecutul apropiat, formula de calcul conținea și o rată de schimb euro/leu la 1 octombrie. Acest lucru nu este necesar. Practic, s-a făcut acest lucru pentru că, în fiecare an, Comisia Europeană trebuie să verifice dacă acciza este deasupra minimului în UE. Ei trebuie să transforme în euro acciza în fiecare stat, folosesc acest curs de schimb și compară să vadă dacă acciza în euro este deasupra acestui nivel minim. Noi suntem deasupra acestui nivel minim, nu este nevoie să luăm în calcul acest curs euro/leu (…) Am decis ca acciza să rămână la același nivel cu cea din 2014. Cineva care a plătit 10 lei anul acesta va plăti 10 lei și anul viitor. Acciza va fi exprimată în lei, mi se pare normal, suntem în România, plătim la supermarket în lei, primim salariul în lei, nu văd de ce acciza ar trebui exprimată în euro, ea va fi exprimată în lei. Anul viitor rămâne exact la aceeași valoare. Practic, în valoare reală, acciza scade, pentru că există o inflație de aproximativ 1,5%”, a spus Ioana-Maria Petrescu.

Indicatorul de referinţă comunicat de BCE

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat un curs de referinţă de 4,4093 lei/euro pentru 1 octombrie 2014. Teoretic, acest indicator al cursului trebuia folosit de către guvern la calcularea accizelor, însă ar fi condus la diminuarea încasărilor bugetare din această sursă, cursul BCE fiind cu 0,88% mai mic decât cel anunţat anul trecut, de 4,4485 lei/euro.

Anul acesta, Guvernul a luat în considerare pentru accize cursul BCE din 2012, deoarece era mai mare decât cel din 2013 care trebuia folosit în mod normal, şi a adăugat cea mai mare rată a inflaţiei, cea din septembrie 2013. Astfel, accizele au fost plătite la un curs de 4,73 lei, cu 30 de bani peste nivelul anunţat de BCE.

Încasările din acciză

Accizele sunt plătite pentru producţia de alcool şi băuturi alcoolice, tutunul prelucrat, bunuri de lux, produse energetice şi cafea. Accizele sunt calculate în euro întrucât nivelul minim al acestor taxe este armonizat la nivelul UE, iar România a parcurs un calendar de creştere a valorilor de la momentul aderării la spaţiul comunitar.


În primele opt luni ale acestui an, încasările din accize la bugetul general consolidat s-au situat la 15,37 miliarde de lei, în urcare cu aproape 11% de la 13,86 miliarde de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Preşedintele ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, declara că în primele opt luni din acest an încasările din accize au depăşit cu 2% programul stabilit, care lua în calcul inclusiv toate influenţele din modificări legislative.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: