marți

26 martie, 2024

18 mai, 2016

Costin-Borc-CEO-Lafarge-RomaniaRomânia nu a fost luată în considerare de Daimler ca locație pentru noua sa fabrică de motoare din cauza infrastructurii, a declarat miercuri ministrul Economiei, Costin Borc.

Condiția pusă de producătorul auto german era ca durata transportului de la noua fabrică și până la uzina din Bremen să fie de cel mult 17 ore.

Din Sebeș până în Bremen sunt 1.600 de kilometri, în timp ce Jawor, Polonia, locul ales de Daimler, se află la numai 650 de kilometri distanță.


„S-a spus că am pierdut în faţa Poloniei uzina de motoare. Vă contrazic. Condiţia era ca de la poarta fabricii până la uzina din Bremen să se facă maximum 17 ore. Din start am fost descalificaţi. Nu am fost un competitor serios din cauza condiţiilor de infrastructură”, a explicat Costin Borc la conferința „Industria auto: Motorul economiei românești”.

Daimler a anunțat la începutul acestei luni că a decis să investească 500 de milioane de euro într-o nouă fabrică de motoare ce va fi construită la Jawor, Polonia.

Informațiile care au circulat anterior pe piață erau că Sebeșul se află pe lista localitaților analizate de Daimler ca potențiale locații pentru această investiție.

Grupul auto german deține la Sebeș o fabrică de cutii de viteze, o investiție de 300 de milioane de euro care a creat 500 de locuri de muncă.


De curând, primarul localității declarase că Daimler a mai achiziționat teren în aporpierea platformei pe care o avea, ceea ce a întărit speculațiile că noua fabrica ar putea fi ridicată în România.

Costin Borc a mai declarat miercuri că nu infrastructura este, însă, principala barieră în calea investițiilor de acest fel, ci forța de muncă, disponibilitatea și calificarea ei:

„Nu vom putea dezvolta industria auto dacă nu ne ocupam de calificarea oamenilor şi de păstrarea în ţară a tinerilor”, a spus ministrul.

El a refuzat să comenteze stadiul negocierilor cu Tesla, dar a explicat că pentru viitorul industriei auto din România este esențială atragerea unei investiții în vehicule electrice: „Ne dorim un producător de maşini electrice sau componente pentru ele, în România. Nu e un proiect pentru cinci – șase luni, ci pentru ani de zile. Atragerea unei investitii în vehicule electrice mi se pare fundamentală pentru viitorul industriei auto”, a spus Costin Borc.

În ultima perioadă au existat sugestii că Tesla ia în considerare deschiderea unei fabrici în România, iar Guvernul negociază acum cu compania în acest sens.

Constantin Stroe: Masterplanul pe Transporturi nu se mișcă deloc

Constantin Stroe, fost director general la Dacia Pitești, a acuzat în replică, după intervenția ministrului, că nu se înaintează nici acum în dezvoltarea infrastructurii, deși se văd efectele.

Până acum, România a pierdut două mari investiții ale Daimler, din cauza infrastructurii, a acuzat Constantin Stroe:

„Să fim serioși. În ultimii șapte ani am pierdut două investițâii străine formidabile. Ambele de la Daimler. Domnul Borc spune că germanii acceptau maximu 17 ore până la uzina de asamblare.

Probabil așa cerea neamțul, 17 ore. Iar noi avem o infrastructură jalnică.

Master-planul de transport este o continuă Cântare a României. Este agreat de toată lumea dar nu se mișcă deloc.

Nici acum nu știm varianta de construcție pentru autostrada Pitești – Sibiu. Nu avem un șef de proiect care ar fi extrem de necesar. Asta pentru că miniștri se tot schimbă și nu răspund de ceea ce au făcut cei anteriori. Asta cerem. Un șef de proiect”, a declarat Constantin Stroe, la aceeași conferință, citat de Capital.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: