miercuri

24 aprilie, 2024

5 septembrie, 2017

Comunicatul intempestiv al Armatei privind problemele financiare a produs efecte surprinzătoare.

Ministrul Apărării, Adrian Tutuianu, a relatat marți, într-o intervenție telefonică la Antena 3, că a lăsat ”pe masa premierului demisia din funcția de ministru al Apărării”.

Premierul Mihai Tudose a acceptat demisia ministrului Apărării, anunță un comunicat al Guvernului, care mai precizează că interimatul postului va fi asigurat de vicepremierul Marcel Ciolacu.


Ministrul Adrian Țuțuianu a precizat marți că a participat la o întâlnire cu premierul Mihai Tudose și cu ministrul de Finanțe, la sediul guvernului, după ce MApN a dat publicității un comunicat în care anunța plata eșalonată a veniturilor angajaților săi.

În cadrul întâlnirii de la Guvern, Adrian Țuțuianu a precizat, potrivit propriilor declarații, că ”nu există probleme de natură financiară” pentru plata salariilor, ci ”doar chestiuni de natură tehnică”.

După ce a trecut în revistă aceste chestiuni ”tehnice”, ministrul Țuțuianu a povestit că premierul i-a reproșat că ”lipsa de comunicare, cu dânsul, dar și cu presa”.

”I-am spus că, dacă el consideră asta o soluție, demisia mea este pe masa. Da, am am lăsat demisia pe masa premierului”, a declarat Adrian Țuțuianu.


Antena 3 a precizat că premierul Tudose a discutat cu președintele Klaus Iohannis despre demisia depusă de ministrul Apărării.

Adrian Țuțuianu este deputat, fost șef al Comisiei de control SRI, membru al guvernului odată cu instalarea premierului Mihai Tudose.

Problemele anunțate de MApN: veniturile militarilor vor fi plătite eșalonat, există probleme cu banii

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au anunţat marţi că veniturile angajaţilor se vor plăti eşalonat în această lună, având în vedere că nu s-a făcut rectificarea bugetară.

La scurt timp după comunicatul MApN, Ministerul de Finanțe a transmis cu o scurtă precizare:

”În urma informațiilor apărute în mass-media vă comunicăm că nu sunt dificultăți în ceea ce privește plata drepturilor salariale ale angajaților din cadrul Ministerului Apărării Naționale. Totodată, precizăm că nu există astfel de probleme la niciun alt minister.”

Potrivit anunțului făcut de către MApN: soldele şi salariile nete, fără contribuţii şi impozit, vor fi achitate în data de 15 septembrie, iar banii de chirii, normă de hrană şi alte drepturi salariale vor fi acordaţi ”în jurul datei de 25 septembrie, după rectificarea bugetară”.

Momentul delicat în care Armata rămâne fără ministru: Țuțuianu urma să plece în SUA

Demisia lui Adrian Țuțuianu apare în contextul în care nu este foarte clar dacă România își va respecta angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru achiziții în domeniul Apărării.

Suspiciuni în acest sens au apărut deja din iunie 2017, când CSAT a retrimis ministerului Planul de înzestrare al Armatei care, a spus-o președintele Klaus Iohannis,nu respecta ”acordul politic de a aloca 2% din PIB pentru Apărare pentru cel puțin un deceniu”.

(Citiți și: Guvernul a mers în CSAT cu un plan de înzestrare al Armatei care nu respectă alocările de 2% din PIB. Documentul a fost retras de pe ordinea de zi)

”Eroarea” a fost reparată rapid, CSAT aprobând în august acest plan.

Demisia va avea consecințe și asupra negocierilor purtate de echipa lui Adrian Țuțuianu cu diverse companii interesate să furnizeze Armatei echipamente și tehnică militară.

De exemplu, chiar în ziua demisiei, MApN a anunțat că, luni, ministrul Țuțuianu s-a întâlnit cu reprezentanții companiei ExxonMobil. ”Discuțiile dintre cele două părți s-au axat pe analiza şi identificarea unor oportunități de cooperare”, anunța comunicatul.

La fel, planurile ambasadorului României la Washington, care negocia intens o vizită a ministrului Apărării în Statele Unite, vor trebui revizuite.

Nu în ultimul rând, plecarea lui Adrian Țuțuianu din fruntea MApN poate întârzia decizia de militarizare a Institutului Cantacuzino, titularul postului angajându-se, săptămâna trecută, să prezinte un proiect de lege în acest sens la următoarea ședință de guvern.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: