miercuri

27 martie, 2024

4 martie, 2014

Președintele Traian Băsescu a anunțat marți seară că nu validează miniștrii noului guvern Ponta 3 – trecuți deja de Parlament – întrucât modificarea structurii politice a majorității guvernamentale impune și votul Parlamentului asupra noului program de guvernare.

”Sunt două opţiuni:

  • Una – cea care pleacă de la realitatea unei întâmpinări făcute la CCR de grupul parlamentar al PDL-ului şi al Partidului Mişcarea Populară. La această oră nu ştiu conţinutul documentului pe care PDL şi PMP l-au înaintat la Curte, ştiind că este vorba de aceeaşi problemă a legitimităţii guvernării.
  • Al doilea considerent este legat de nevoia existenţei programului de guvernare adaptat la noua realitate politică. (…) În ambele situaţii rămânem cu o problemă: expirarea mandatului ministrului interimar de Interne. Am convenit cu domnul prim-ministru care este soluţia: Dacă mâine premierul va face solicitările convenite astăzi, cu siguranţă nu ieşim din termenul de interimat la Interne” – a spus Traian Băsescu, la puțin timp după discuția avută cu premierul Ponta.

Șeful statului a declarat că i-a propus premierului inclusiv soluția asumării răspunderii pe noul program de guvernare și a dat asigurări că va valida miniștrii chiar și în cazul unei moțiuni de cenzură depuse la asumarea răspunderii.

(Citiți și: ”Textul integral al sesizării la Curtea Constituțională împotriva Guvernului Ponta 3”)


În acest fel mută problema programului de guvernare în terenul premierului.

***

Guvernul Ponta 3 a făcut marți cel mai uşor dintre pașii care trebuie să-l ducă spre palatul Victoria: a obţinut votul de încredere al Parlamentului (346 voturi “pentru”, 192 voturi “împotrivă”). Urmează ce este mai greu: să treacă de decretul de învestire de la Cotroceni şi de Curtea Constituţională.

PDL și PMP au făcut o întâmpinare la Curtea Constituțională – așa cum deja știa Traian Băsescu că se va întâmpla acuzând faptul că noul guvern a fost validat în lipsa unui program de guvernare, în condițiile în care contează pe o altă majoritate parlamentară, cu o structură politică modificată.


În funcţie de hotărârea CCR, preşedintele Traian Băsescu are la dispoziţie două variante de lucru:

  • fie acceptă miniştrii propuși de PSD, fără validarea de către Parlament și a programului de guvernare
  • fie aplică procedura de instalare a unui nou guvern, bazat pe o nouă majoritate politică, fapt care conduce implacabil spre desemnarea unei persoane însărcinate cu formarea cabinetului. Adică o nouă nominalizare de premier.

Problema constituțională și cele trei avertismente ale președintelui

Problema de constituționalitate căreia trebuie să-i facă față noul guvern constă în aceea că, dată fiind schimbarea structurii politice a noii majorități, aceasta ar trebui să obțină, potrivit Constituției, și votul pe programul de guvernare.

Premierul Ponta susține că noua majoritate va guverna potrivit programului de guvernare cu care a primit votul în Parlament la învestirea din decembrie 2012.

Pe de altă parte, PSD a semnat luni, cu noul partid cooptat la guvernare (UDMR), un acord care ar putea modifica programul inițial al USL.

Acesta este și motivul pentru care șeful statului solicită votul parlamentului și pe program, nu doar pe noua echipă guvernamentală.

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit încă de duminică pentru prima dată despre procedurile de învestire a noului guvern.

  • Șeful statului a afirmat într-o emisiune de la ProTv, că “din discuţii” ştie că UDMR face, pentru a intra la Guvernare, solicitări care ar conduce la modificarea programului de guvernare.Dacă respectă democraţia, atunci trebuie să vină la Cotroceni (pentru o nouă investitură- n.red.). Dacă nu, va trebui să mă consult să văd dacă voi creea un astfel de precedent. În mod normal, aducând ca aliat UDMR ar trebui să vină. Dacă nu, va fi o încălcare a Constituţiei, probabil voi ataca la Curtea Constituţională.”, declara Traian Băsescu.
  • Înaintea votului din Parlament, marţi dimineaţă, președinția a transmis o scrisoare premierului Victor Ponta, referitoare la validarea miniștrilor noului cabinet. În scrisoare, şeful statului a transmis: “Vă solicit să luaţi măsurile necesare pentru instalarea noului guvern cu respectarea procedurilor constituţionale. Astfel, anterior aprobării de către Parlamentul României a propunerii dumneavoastră de modificare a structurii şi compoziţiei politice a Guvernului este necesar să solicitaţi aprobarea Parlamentului pentru un nou program de guvernare în raport cu noua componenţă politică.”
  • Un ultim avertisment a fost lansat cu o oră înaintea şedinţei comune a Parlamentului. Traian Băsescu a sugerat premierului Ponta să meargă pe varianta asumării răspunderii pentru un nou program de guvernare, asigurându-l că, chiar şi în cazul depunerii unei moţiuni de cenzură, va numi imediat miniştrii Cabinetului Ponta 3. Şeful statului a precizat ce se va întâmpla dacă Victor Ponta nu se prezintă cu un nou program de guvernare:Nu am predispoziţie să las un precedent care poate fi invocat după ce îmi termin mandatul ca fiind un precedent constituţional

PDL trimite noul guvern la Curtea Constituțională: Variantele de răspuns şi consecinţele

Cel puțin teoretic, premierul are o singură opțiune de a lăsa sesizarea PDL și PMP fără obiect și a scoate Curtea din acestă ecuație: asumarea răspunderii pe un nou program de guvernare.
În cazul în care premierul Ponta nu-și va asuma răspunderea în parlament pentru un nou program de guvernare, viitorul Guvernului Ponta 3 se va afla pe masa Curţii Constituţionale.

Curtea Constituționale are două variante :

a. Respinge contestaţia PDL.

În acest caz, în mod automat, preşedintele Băsescu trebuie să primească guvernul la învestitură și să valideze miniștrii pe baza votului primit marți în Parlament.

b. Admite contestaţia PDL.

În mod automat, guvernul Victor Ponta trebuie să vină în faţa Parlamentului pentru un vot asupra unui nou program de guvernare.

Această variantă de răspuns a CCR complică lucrurile pentru PSD din următoarele motive:

1. Preşedintele Traian Băsescu a făcut apel, duminică, la Articolul 102 din Constituţie. Acesta prevede: “Guvernul, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne şi externe a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.”

2. Toţi actorii politici admit că structura politică a guvernului s-a schimbat în urma plecării PNL şi cooptării UDMR la guvernare.

3. Teoria păstrării programului de guvernare USL nu mai poate fi susţinută în condiţiile în care CCR decide asumarea răspunderii pentru un nou program.

4. Ţinând cont de punctele 2 şi 3, dar şi de declaraţiile de duminică (“Victor Ponta trebuie să vină la Cotroceni“), preşedintele Traian Băsescu face o trecere firească spre Articolul 103, care se referă la învestitură: “Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

5. Cum PSD nu are majoritatea absolută, cum USL mai există doar în formă juridică, nu practică, atunci se pune întrebarea: Pe cine va desemna Traian Băsescu cu formarea noului guvern?

Răspunsul la această întrebare e complicat, mai ales că şeful statului s-a antepronunţat, duminică, la ProTV: “Pentru nimic în lume nu îl mai desemnez pe Victor Ponta

Contraoferta premierului Victor Ponta

După votul din Parlament, premierul Victor Ponta a afirmat că speră ca noul guvern să înceapă să funcţioneze chiar de miercuri, precizând că îl va contacta în acest sens pe preşedintele Băsescu.

Victor Ponta a declarat la Realitatea TV că este dispus inclusiv să îşi angajeze răspunderea pentru programul de guvernare, dar că pentru acest lucru este necesar ca Executivul să fie validat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: