miercuri

24 aprilie, 2024

14 decembrie, 2012

Miniştrii de Finanţe din zona euro au ajuns la un acord, joi, pe tema mecanismului de supervizare unică a băncilor din zona euro, un pas cheie spre o uniune bancară, relatează EurActiv.

Diferenţele cheie între miniştri au fost depăşite pentru a oferi Băncii Centrale Europene autoritate directă asupra celor 150 de bănci importante din zona euro, în timp ce în cazul băncilor mai mici acest lucru se va face doar la nevoie.

Sistemul ar urma să fie operaţional de la 1 martie 2014, după ce va fi aprobat de Parlamentul European.


Acordul, care urmează un plan redactat în luna octombrie, deschide calea pentru şefii de stat şi de guvern, reuniţi la Bruxelles, într-un summit de două zile, pentru a acorda întreaga lor atenţie problemei referitoare la o uniune economică şi monetară mai profundă.

Supraveghere directă pentru băncile mari

Potrivit acordului, băncile din zona euro cu active de peste 30 de miliarde de euro sau cu cel puţin o cincime din PIB-ul ţării lor vor intra direct sub supravegherea BCE, dar banca centrală primeşte, de asemenea, puteri cuprinzătoare pentru a supraveghea băncile mai mici, când apar probleme.

Limitarea supervizării directe la băncile mari a fost dorinţa Germaniei, pentru a păstra băncile locale sau Sparkassen departe de supervizarea directă.

O altă problemă discutată de miniştri a fost cea legată de conflictul de interese dintre rolul BCE de supervizor şi gardian al politicii monetare. Aceştia au fost de acord să introducă un sistem de mediere pentru a rezolva disputele cu agenţiile naţionale de supraveghere, un alt gest destinat să calmeze îngrijorările Germaniei, referitoare la faptul că acel Consiliul de guvernare al BCE ar fi prea puternic potrivit noului regim de supraveghere.


Comisarul UE pentru piaţa internă şi servicii, Michel Barnier, le-a spus jurnaliştilor că “nu există nicio ambiguitate” referitoare la rolul central al BCE în tot acest mecanism de supraveghere.

În acelaşi timp, s-a ajuns la un acord între ţările din zona euro şi cele care nu folosesc moneda unică europeană, în special Marea Britanie, care dorea să păstreze City of London departe de reglementările financiare dictate de zona euro.

Londra a obţinut schimbarea regulilor de votare din Autoritatea Bancară Europeană, ceea ce înseamnă că atunci când aceasta decide noi reguli şi standarde, acestea trebui să fie agreate atât de o majoritate a statelor din zona euro, cât şi de o majoritate ţărilor din afara zona euro, aşa numita “dublă majoritate”.

Închiderea băncilor cu probleme

Următorul pas al uniunii bancare va fi crearea unui sistem central pentru închiderea băncilor cu probleme. La summitul din iunie, liderii UE au căzut de acord ca odată ce va fi înfiinţat organismul de supervizare, acesta să aibă posibilitatea de a recapitaliza direct băncile cu probleme. Aceasta este o prioritate pentru Italia şi Spania şi este susţinută de preşedintele francez Francois Hollande, dar Germania, cel mai mare plătitor din Europa, este îngrijorat că astfel de fonduri vor fi disponibile mult prea rapid.

Potrivit înţelegerii prezente, recapitalizarea poate fi luată în calcul de la jumătatea anului 2014, ceea ce ar face ca problema să fie în prim planul campaniei electorale pentru alegerile generale din Germania, în septembrie 2013.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: