luni

22 aprilie, 2024

14 august, 2016

steinmeier lavrov
Miniștrii Steinmeier și Lavrov, martie 2016

Șefii diplomației din Rusia și Germania – Sergei Lavrov și Frank-Walter Steinmeier – se vor întâlni luni pentru a discuta două dintre cele improtante subiecte de pe agenda inetrnațională – situația din Ucraina, unde tensiunile cresc, și dezastrul umanitar din Alep, Siria.

Întrevederea celor doi va avea loc în orașul rusesc Yekaterinburg.

În Ucraina, tensiunile au escaladat săptămâna trecută după ce președintele Vladimir Putin a acuzat Ucraina că sabotează planurile Federației în Crimeea, pensinsula anexată de Rusia în 2014. Potrivit serviciilor secrete ruse, Kievul a organizat mai multe incursiuni ale unor „sabotori-teroriști” în Crimeea care s-au soldat cu înfruntări armate și au provocat moartea a unui agent FSB și a unui militar rus.


Ucraina a respins aceste acuzații și susține că cea care pregătește noi provocări este Rusia.

Vineri, Moscova a anunțat instalarea în Crimeea a sistemului avansat de apărare antiaeriană și antirachetă S-400, după care Kievul a crescut imediat gradul de alertă și a stabilit noi grade de alertă teroristă pentru toate regiunile țării.

Pentru Peninsula Crimeea și regiunile separatiste Donețk și Lugansk codul a fost ridicat la nivelul roșu (amenințare reală).

Pe parcursul weekendului au avut loc mai multe luări de poziție din partea occidentalilor, după ce Moscova a făcut apel la cancelariile vestice să avertizeze Kievul „împotriva unor măsuri periculoase care ar putea avea consecințele cele mai negative”.


Casa Albă a anunțat că vicepreședintele american Joe Biden a discutat vineri la telefon cu președintele ucrainean Petro Poroșenko și i-a cerut „să se achite de partea care îi revine” în evitarea escaladării tensiunilor cu Rusia.

Șefa diplomației UE, Federica Mogherini, a declarat din nou susținerea Uniunii pentru Ucraina și a somat Kievul și Moscova să evite orice acțiune care ar putea duce la o agravare a tensiunilor.

De la începerea conflictului din Ucraina, în 2014, au murit aproximativ 9.600 de persoane, iar tensiunile au reizbucnit puternic săptămâna trecută, în pofida armistițiului de la Minsk.

Situația din Siria

Celălalt subiect se referă la Siria și, în special, la situația din Alep, orașul unde au avut loc în utlimele săptămâni lupte intense între rebelii care controlează partea vestică și forțele regimului de la Damasc, care controlează cartierele vestice.

Situația de la sfârșitul săptămânii arăta că fiecare sector este încercuit de forțele adverse, sute de mii de oameni fiind blocați în interiorul celor două sectoare, fără alimente și medicamente. ONU a făcut apel săptămâna trecută la toate părțile implicate pentru a întrerupe luptele pentru o perioadă de cel puțin 48 de ore pe săptămână, pentru a putea livra alimente și medicamente. În caz contrar, la Alep va fi unul dintre cele mai mari dezastre umanitare, au avertizat voluntarii aflați în oraș.

În total,  peste 1,5 milioane de locuitori riscă să fie asediați total la Alep.

Sâmbătă, cel puțin 51 de civili au fost uciși sâmbătă la Alep și în regiune, în bombardamentele forțelor guvernamentale, ale rușilor, și ale rebelilor care controlează estul orașului.

Începând de joi, au fost instituite pauze zilnice de trei ore, pentru a permite trecerea în siguranță a convoaielor cu produse alimentare și medicamente. S-au deschis șapte coridoare umanitare pentru retragerea locuitorilor și a combatanților care doresc să predea armele și să beneficieze de amnistiere.

Reprezentanții ONU spun însă că cele tei ore pe zi propuse de ruși nu au un scop umanitar, ci sunt o formă de a le transmite oamenilor: părăsiți orașul sau veți fi bombardați. Ajutorul umanitar trebuie să fie oferit sub organizare ONU, nu controlat de o parte combatantă, așa cum vor rușii.

Ministrul german de externe, Frank-Walter Steinmeier  acuza vineri Rusia că are un mare grad de responsabilitate pentru situația din Alep, cât timp susține regimul de la Damasc.

Germania este cel mai mare furnizor de fonduri pentru ajutoarele umanitare destinate Siriei.

Situația din Alep îngrijorează și pentru că rebelii moderați de aici au fost nevoiți să se alieze în ultimele zile cu grupări jihadiste pentru a putea face față asediului forțelor guvernamentale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: