vineri

19 aprilie, 2024

20 martie, 2017

În prim-plan, Wolfgang Schäuble (Germania); Jeroen Dijsselbloem (Olanda) și președintele Eurogrup, Pierre Gramegna (Luxemburg)

O serie de miniștri de Finanțe din state ale Zonei Euro afirmă că Mecanismul European de Stabilitate (ESM)- fondul de salvare al Zonei Euro- ar trebui să se transforme în versiunea europeană a FMI.

”Cred că este logic ca, pe termen mediu spre lung, ESM să se transforme într-o instituție de tipul Fondului Monetar Internațional”, a  declarat ministrul olandez de Finanțe, Jeroen Dijsselbloem, pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Jeroen Dijsselbloem a mai declarat publicației germane că această schimbare ar trebui să genereze în viitor și desfințarea ”troicii” creditorilor Greciei- Comisia Europeană, BCE și FMI.


”BCE este din ce în ce mai stânjenită de rolul pe care îl joacă în troică, și cred că au dreptate”, crede ministrul olandez de Finanțe, care a mai precizat: Comisia are alte sarcini importante asupra cărora ar trebui să se concentreze.

Ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schäuble, este primul care a vorbit de necesitatea ca ESM să se transforme într-un fond monetar european, pentru un mai bun management al crizelor din Europa.

Jeroen Dijsselbloem a mai declarat pentru FAZ că instituțiile implicate în programul de salvare al economiei Greciei trebuie să rămână dedicate acestui obiectiv, iar FMI ar trebui să decidă, ”cel mai bine până la vară”, un nou program de asistență pentru Grecia.

Germania, care organizează în septembrie alegeri generale, dorește ca FMI să se alăture efortului financiar de susținere a Greciei înainte de eliberarea unei noi tranșe de împrumut pentru Atena. Între creditorii Greciei există însă neînțelegeri referitoare la tăierea datoriilor sau la țintele fiscale care vor trebui impuse Atenei după finalizarea programului de salvare, începând cu 2019.


Jeroen Dijsselbloem a mai susținut că nu se aștepta ca revizia curentă a programului de bailout să fie finalizată rapid, în orice caz nu mai devreme de reuniunea Eurogrup din Malta, din aprilie.

Grecia și creditorii internaționali se contrazic în legătură cu termenii acestei revizii a acordului, afirmă pentru Euractiv surse oficiale din Zona Euro, situație în care Atena nu poate accesa o nouă tranșă de împrumut.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: