vineri

29 martie, 2024

9 septembrie, 2016

infectii spitaleToți dezinfectanții cu indicații de folosire în spitale aflați pe piața românească vor fi fi supuși unor testate privind eficacitatea, a anunțat joi Ministerul Sănătății. 

Aceste analize vor fi făcute în laboratoare acreditate la standarde europene, potrivit noilor reguli de autorizare și verificare a produselor biocide. 

Analizele trebuie prezentate de producători și distribuitori, în cel mult 120 de zile.


„Toate produsele biocide din categoriile TP1 şi TP2 care se găsesc pe piaţa românească şi au indicaţii de utilizare în unităţi sanitare vor fi supuse la teste de eficacitate în laboratoare acreditate la standarde europene.

Producătorii şi distribuitorii au un termen de 120 de zile pentru îndeplinirea acestei cerinţe.

Testele vor fi efectuate pentru fiecare acţiune declarată a fiecărui produs. Cu alte cuvinte, dacă un produs biocid are, de exemplu, trei acţiuni diferite (bactericid, sporicid şi virulicid), atunci producătorul / distribuitorul trebuie să prezinte trei buletine de analiză a eficacităţii, unul pentru fiecare acţiune, la Comisia Naţională pentru Produse Biocide”, menționează comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Testele de eficacitate se refac la fiecare trei ani


Pentru toate produsele biocide din categoriile TP1 şi TP2 existente pe piaţă, producătorii / distribuitorii au obligaţia de a prezenta la fiecare trei ani de zile două rapoarte de eficacitate realizate în două laboratoare acreditate distincte pentru fiecare acţiune declarată a produsului, a mai stabilit ministerul.

Acum nu există nicio obligativitate de acest gen și, de altfel, România nu are niciun laborator acreditat european pentru astfel de analize.

Procedura de avizare la intrarea pe piața românească

Producătorul / distribuitorul va trebui să prezinte odată cu dosarul de avizare rapoarte de eficacitate realizate în două laboratoare acreditate distincte pentru fiecare acţiune declarată.

„Cu alte cuvinte, dacă un produs biocid are, de exemplu, două acţiuni diferite (bactericid şi sporicid), atunci producătorul / distribuitorul trebuie să prezinte patru buletine de analiză, două pentru fiecare acţiune, la Comisia Naţională pentru Produse Biocide”, se mai arată în documentul citat.

Pierderea avizului 

Avizul de punere pe piaţă a unui produs biocid este retras în următoarele situaţii:

  • la constatarea modificării cantitative sau calitative a substanţei active şi a altor ingrediente din produsul biocid
  • la nerespectarea obligaţiei de testare în termen de 120 de zile
  • la nerespectarea obligaţiei de testare recurentă la fiecare trei ani
  • la constatarea încălcării prevederilor din articolul 95 al Regulamentului Uniunii Europene privind produsele biocide (articolul respectiv reglementează autorizarea produselor biocide la nivel european din punct de vedere al substanţelor active permise şi al furnizorilor de substanţe).
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: