sâmbătă

20 aprilie, 2024

30 iulie, 2015

poza-fabrica-lemn-sebesMinisterul Mediului, Apelor şi Pădurilor a sesizat Parchetul instanţei supreme în urma unui control la compania Holzindustrie Schweighofer, după ce a constatat nereguli printre care şi suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat lemn provenit din tăieri ilegale.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a precizat într-un comunicat de presă transmis, joi, MEDIAFAX că a trimis rapoartele de control care vizează activitatea mai multor operatori din sectorul forestier către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) pentru ca procurorii să facă cercetări care să stabilească dacă aspectele prezentate întrunesc elementele constitutive ale unor infracţiuni.

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu a declanşat în perioada 7 mai-12 iunie un control la atât la S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L. Sebeş , S.C. Holzindustrie Schweighofer S.R.L Rădăuţi, precum şi la sediile sau punctele de lucru ale principalilor furnizori de materiale lemnoase către compania austriacă.


„Scopul controalelor a fost verificarea respectării prevederilor legale referitoare la provenienţa, transportul, depozitarea, prelucrarea primară şi comercializarea materialelor lemnoase, inclusiv importul acestora”, se arată într-un comunicat de presă trimis de MMAP.

(Citiți și: ”Holzindustrie Schweighofer – liderul exportului de cherestea din România – pusă la colț de autorități și societatea civilă”)

Potrivit sursei citate, din verificarea stocurilor fizice declarate şi înregistrărilor contabile, s-au identificat o serie de nereguli, printre care şi: suspiciuni privind existenţa mai multor operatori economici care au furnizat material lemnos provenit din tăieri ilegale, inadvertenţe privind modul de recepţie şi înregistrare a materialelor lemnoase; recepţionarea de material lemnos fără a fi raportat în SUMAL; existenţa de material lemnos recepţionat cu documente din care nu rezultă clar provenienţa.

De asemenea, în uma controlului s-au constatat şi diferenţe între cantităţile de masă lemnoasă înscrise în avizele de însoţire şi cantităţile de masă lemnoasă recepţionate şi raportarea în SUMAL, de către diverşi agenţi economici, a unor avize de însoţire fictive.

La începutul lunii mai, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, anunţa un control al Ministerului Mediului la compania Holzindustrie Schweighofer, prin care se urmărea legalitatea achiziţionării de către această societate de material lemnos tăiat din păduri.


Ea menţiona că, dacă se vor constata ilegalităţi, vor fi anunţate PICCJ şi toate instituţiile abilitate.

(Citiți și: ”Curtea de Conturi: Defrișări ilegale de peste 5 miliarde de euro. Se regenerează mai puțin de jumătate”)

Pe de altă parte, reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer declarau că autorităţile competente verifică în mod regulat fabricile unităţii. Firma austriacă îşi exprima speranţa că rezultatele controalelor vor combate “acuzele nedrepte” făcute de mai multe organizaţii neguvernamentale la adresa companiei.

Poziția Holzindustrie: Suntem auditați, lucrăm legal

”Fabricile Holzindustrie Schweighofer nu prelucrează lemn care nu este însoţit de documentele care atestă provenienţa legală şi după caz, originea”, subliniau reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer.

Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer a anunţat,pe 23 iunie , că a primit confirmarea Certificatului PEFC™, certificare internaţională ce garantează că lemnul prelucrat sau achiziţionat de Holzindustrie Schweighofer este lemn controlat, legal, din surse necontroversate.

Potrivit unui comunicat al companiei, certificatul primit confirmă că firma îndeplineşte prevederile şi directivele standardului PEFC, foarte strict în ceea ce priveşte verificarea provenienţei lemnului.

„Concluzia auditării companiei contrazice acuzaţiile exprimate de către o organizaţie de mediu”, se arată în comunicat.

Totodată, se menţionează că certificarea „Chain of Custody” a organizaţiei PEFC™, recunoscută pe plan internaţional, garantează faptul că lemnul prelucrat sau achiziţionat de Holzindustrie Schweighofer este lemn controlat, legal, din surse necontroversate.

„Pentru obţinerea certificării, toate etapele lanţului de custodie trebuie să urmeze un ansamblu de reguli stricte – de la pădure, la fabrica de cherestea şi până la produsul finit”, se arată în comunicatul din 23 iunie.

Firma sublinia că s-a supus din nou acestei verificări stricte prin auditori independenţi, datorită faptului că organismul de certificare (Institutul de Cercetări Silvice Holzforschung Austria, Viena) a solicitat, în urma unui raport critic al unei organizaţii de mediu, un audit de urgenţă a tuturor locaţiilor fabricilor de cherestea ale Holzindustrie Schweighofer din România.

„Rezultatul acestui audit special este disponibil acum în mod oficial şi atestă faptul că Holzindustrie Schweighofer a respectat prevederile standardului PEFC CoC pentru achiziţionarea masei lemnoase. Certificatul HFA-CoC-0018 a fost deci confirmat”, se mai arată în comunicat.

Proprietarul companiei, Gerald Schweighofer, susţine că rezultatul acestei auditări confirmă din nou îndeplinirea standardelor internaţionale de către compania sa.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: