vineri

26 aprilie, 2024

18 aprilie, 2017

Ministerul Justiţiei a pregătit solicitarea de extrădare a lui Sebastian Ghiță, cerere ce va fi trimisă autorităților sârbe imediat ce vor sosi încheierile instanțelor privind declanșarea procedurii, a declarat marți ministrul Tudorel Toader.

„Biroul internaţional Interpol a informat instanţele din România, emitente ale mandatelor de arestare din România, cu privire la reţinerea pentru 48 de ore a lui Sebastian Ghiţă.

Pe 17 aprilie (luni – n. red.), Interpol a înştiinţat instanţele din România cu privire la arestarea, reţinerea preventivă a lui Sebastian Ghiţă pentru 18 zile începând cu data de 14 aprilie. Potrivit legii, instanţele din România, emitente ale mandatelor de arestare, trebuie să verifice urgent îndeplinirea condiţiilor legale pentru a solicita extrădarea.


Ne aflăm, în acest moment, în situaţia în care aşteptăm de la instanţele de judecată încheierile de verificare a temeiniciei legalităţii declanşării procedurii de extrădare. Ministerul Justiţiei are deja pregătită această procedură, cerere. Aşteptăm încheierile de la instanţă şi în minutul următor dăm drumul la procedură”, a explicat, marți, ministrul Justiției.

Deciziile din prima instanță pot fi atacate, a mai atras atenția ministrul Toader, care a explicat că îndeplinirea condițiilor pentru cererea de extrădare se face în procedură de urgență.

Cererea ministerului va fi făcută în baza Convenţiei Europene de extrădare, document semnat și de Serbia.

Este posibil ca arestarea preventivă a fugarului să fie prelungită în Serbia, întrucât anchetatorii din țara vecină ar putea dori ca cercetările pentru folosirea de acte de identitate false să fie efectuate cu el prezent acolo. Ministrul Tudorel Toader a explicat că prevederile legale nu-i permit negocierea transferării unui fugar și nici să-i facă sugestii omologului său în acest sens.

În opinia ministrului, termenul de 18 zile, care a început să curgă de vineri, poate fi respectat, iar fostul deputat va fi extrădat înainte de a fi judecat în Serbia pentru folosirea de acte false.

Magistraţii Curţii Supreme a Serbiei au decis vineri seara (14 aprilie) arestarea pentru 18 de zile a fostului deputat Sebastian Ghiţă, identificat și reținut la Belgrad după patru luni de la fuga sa din țară.

Autoritățile se tem că el ar putea dispărea din nou înainte de a fi extrădat la cererea autorităților din România.


„După audieri, judecătorul a decis deţinerea lui Sebastian Ghiţă în vederea extrădării, în contextul circumstanţelor care indică riscul de a se ascunde sau a se sustrage procedurilor privind solicitarea sau implementarea extrădării”, a declarat Bojana Stankovici, purtătorul de cuvânt al instanţei, citată de agenţia Tanjug.

Dat în urmărire internațională și arestat în lipsă în două din cele cinci dosare, fugarul Sebastian Ghiță a fost descoperit după ce serviciile l-au urmărit pe fratele său, Alexandru Ghiță, care l-a vizitat în Serbia.

Potrivit unor dezvăluiri făcute de Hotnews.ro, fostul deputat s-a întâlnit în Serbia cu mai multe persoane, angajați ai România Tv și ai firmelor de IT din grupul Asesoft – Teamnet.

Sebastian Ghiță avea acte – pașaport și permis de conducere – slovene, potrivit News.ro, iar în  momentul în care a fost reținut se afla împreună cu fratele său.

Dispărut cu o zi înainte să-și piardă imunitatea

Sebastian Ghiță a dispărut pe 19 decembrie, cu o zi înainte să-și piardă imunitatea de parlamentar.

Cele două echipaje de la Direcția Operațiuni Speciale care îl monitorizau l-au pierdut pe autostradă, când acesta se întorcea la Ploiești de la o întâlnire organizată de SRI cu membrii fostei Comisii parlamentare de control a acestei instituții.

Dispariția fostului deputat a fost descoperită pe 20 decembrie (cu o zi înainte de a pierde imunitatea parlamentară), când nu s-a prezentat la sediul DNA Ploiești, unde urma să fie audiat din nou în dosarul vizitei în România a fostului premier britanic Tony Blair.

El este urmărit penal în mai multe dosare, într-unul fiind pus sub acuzare după plecarea sa din țară.

Șeful Comisiei parlamentare de control al SRI: Sebastian Ghiță nu a fost ofițer acoperit, ci ”persoană cu informații de interes pentru securitatea națională”

În privința omului de afaceri devenit în 2012 deputat, s-a speculat mereu că ar fi ofițer acoperit. A intrat în afaceri încă din timpul facultății și a fost partener cu foști ofițeri ai serviciilor.

Senatorul Constantin Țuțuianu, președintele Comisiei parlamentare pentru controlul SRI, declara în ianuarie, după audierea mai multor șefi ai serviciului, că fostul deputat PSD nu ar fost ofițer acoperit, ci ”persoană cu informații de interes pentru securitatea națională”,

Potrivit senatorului, relațiile dintre Sebastian Ghiță și SRI din perioada 2012-2016 au fost bazate pe calitatea de membru în Comisia de Control al Serviciului.

Participarea la evenimentele SRI și celelalte relații care răzbat din declarațiile proprii ale lui Sebastian Ghiță, care vizează perioada de dinainte de-a fi deputat (anii 2010-2012) au avut ca rațiunine, potrivit senatorului Adrian Țuțuianu, explicația pe care ar fi oferit-o miercuri Comisiei însuși Serviciul: Sebastian Ghiță nu a fost ofițer acoperit, ci ”persoană cu informații de interes pentru securitatea națională”.

De menționat este că omul de afaceri Sebastian Ghiță a beneficiat, de-a lungul anilor, prin companiile la care era actionar direct sau prin interpuși, de contracte publice în valoare de zeci de milioane de euro cu instituțiilor statului, inclusiv cu serviciile secrete.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: