sâmbătă

13 aprilie, 2024

17 februarie, 2016

parchetul generalMinisterul Justiției a lansat miercuri procedura pentru ocuparea funcției de procuror general, poziție rămasă liberă după demisia lui Tiberiu Nițu, urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu în dosarul coloanelor oficiale, al fostului vicepremier Gabriel Oprea.

Raluca Prună, ministrul Justiției, i-a încurajat pe procurori să participe la competiție, asigurându-i că toți vor avea șanse egale.

Dosarele se pot depune până pe 16 martie.


Criteriile profesionale

Pot intra în cursă procurorii:

  • cu o vechime de cel puțin 10 ani în funcția de judecător sau procuror, conform Legii statutului magistraților
  • care au obținut calificativul „foarte bine” la ultima evaluare
  • nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani

Criterii de integritate

  • Obiectivitate şi imparţialitate în exercitarea funcției, având ca unic temei legea, fără a da curs presiunilor şi influenţelor de orice natură
  • Respectarea standardelor de conduită conforme cu demnitatea și onoarea profesiei, standarde etice ridicate și capacitate de decizie obiectivă
  • Absența oricărui conflict care ar putea dăuna interesului public de înfăptuire a justiţiei sau de apărare a intereselor generale ale societăţii

Numirea în funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se face

  • de către Preşedintele României
  • la propunerea ministrului justiţiei
  • cu avizul consultativ al Consiliului Superior al Magistraturii

Postul de procuror general s-a vacantat pe 2 februarie, când Tiberiu Nițu și-a dat demisia din cauza dosarului coloanelor oficiale în care este urmărit penal fostul vicepremier Gabriel Oprea.


Atribuțiile lui Tiberiu Nițu au fost preluate de către adjunctul Bogdan Licu.

Anunțul demisiei lui Tiberiu Nițu a fost făcut de acesta, în finalul unui comunicat al Parchetului General în care sunt enumerate rezultatele pozitive ale instituției menționate în MCV:

“Cu toate că Raportul MCV validează rezultatele activităţii mele în fruntea Ministerului Public, la fel şi datele din bilanţ care vor fi făcute publice în cursul lunii martie,  în condiţiile în care numele meu şi funcţia pe care o reprezint sunt asociate în mod artificial cu o situaţie de natură să aibă consecinţe asupra imaginii instituţiei pe care o conduc, am decis – ca un gest de responsabilitate şi onoare – să îmi depun demisia din funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, spune Tiberiu Nițu, în comunicat.

Cum explică Tiberiu Nițu folosirea coloanelor oficiale

“Nu am solicitat şi nu am beneficiat de coloană oficială în sensul în care această noţiune este definită prin lege.
Mi s-a asigurat un dispozitiv de însoţire şi protecţie.
Stabilirea unui anumit nivel de protecţie pentru diverse categorii de demnitari şi punerea în practică a măsurilor de protecţie sunt atributul instituţiilor specializate ale statului şi nu al beneficiarului protecţiei.
Măsurile de protecţie asigurate procurorului general al României de către instituţiile specializate ale statului sunt proporţionale cu riscurile potenţiale la care acesta este expus în exercitarea anumitor atribuţii de serviciu, astfel cum acestea sunt prevăzute de legislaţia în vigoare.
În întreaga mea carieră de magistrat, precum și în funcția de procuror general, am fost permanent preocupat de respectarea legii și a normelor deontologice.”

Ce spune DNA

În calitate de ministru de Interne, Gabriel Oprea a semnat în aprilie 2014 un protocol cu Parchetul General prin care i se punea la dispoziție procurorului șef coloană oficială pentru deplasările prin București.

Din aprilie 2014 și până în octombrie-noiembrie 2015, Tiberiu Nițu ar fi folosit însoțitor de aproximativ 700 de ori (de două ori pe zi, media), în condițiile în care legea le permite însoțirea permanentă doar s președintelui României și prim-ministrului, precum și președinților celor două Camere ale Parlamentului (care nu au solicitat niciodată coloană oficială).

Asta, deși procurorul general beneficiază legal de însoțitor SPP și mașină:

“Niciunul dintre actele normative nu include procurorul general printre persoanele îndreptățite a beneficia de însoțire cu echipaje ale poliției rutiere. Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție beneficiază, la rândul său, de protecție asigurată de Serviciul de Protecție și Pază, deplasările fiind realizate cu un autovehicul al acestei instituții care are un regim de circulație prioritară“, preciza DNA într-un comunicat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: