joi

25 aprilie, 2024

12 mai, 2016

rompetrolMinisterul Energiei s-a constituit parte civilă în dosarul Rompetrol, a anunțat pe Facebook ministrul Victor Grigorescu.

Eventuala viciere a procesului de conversie a datoriei companiei a împiedicat statul să devină acționar majoritar și să primească dividendele corespunzătoare.

„Subiectul zilei este dosarul Rompetrol în care Ministerul Energiei s-a constituit în parte civilă. Sunt dovezi clare a moștenirii teribile pe care o are România în domeniul energetic”, a scris Victor Grigorescu, într-un mesaj pe Facebook.


În conferința de presă organizată marți, ministrul declara că situația de la Rompetrol nu este singulară și “vom mai vedea situații similare și nu neapărat în energie”.

Audieri în ritm alert

Ancheta DIICOT privind Rompetrol, în care a fost pus luni un sechestru de aproape 700 de milioane de euro, înaintează cu audierea unor foști și actuali membri din conducerea companiei, dar și a unor politicieni implicați în privatizarea societății.

Există 14 suspecți, printre care și patru foști directori ai Rompetrol, pe conturile cărora s-a pus sechestru – Adrian Volintiru, Eric Chiş, Sorin Marin şi Alexandru Nicolcioiu.

Fostul ministru al Justiției Rodica Stănoiu i-a denunţat pe Mihai Tănăsescu şi Dan Ioan Popescu, mai scrie Digi24, despre care ar fi spus că au încălcat legea şi l-au îmbogăţit pe Dinu Patriciu.


Dan Ioan Popescu – fost ministru al Economiei şi Comerţului în Cabinetul Adrian Năstase, el a semnat, în calitate de iniţiator, OUG 118/2003 privind măsuri pentru reglementarea unor obligaţii bugetare ale Societăţii Comerciale Rompetrol Rafinare SA Constanţa, scrie Digi24.

Astfel, prin actul respectiv, Guvernul Năstase a transformat datoria de peste 600 de milioane de dolari în obligaţiuni de câte 25 de euro pe care compania se angajează să le răscumpere în maximum 20 de ani, plătind dobândă.

Mihai Tănăsescu – fost ministr al Finanţelor Publice, tot în Cabinetul Năstase, a contrasemnat OUG 118/2003 privind măsuri pentru reglementarea unor obligaţii bugetare ale Societăţii Comerciale Rompetrol Rafinare SA Constanţa.

Ulterior, în decembrie 2003, a semnat alături de Dinu Patriciu Convenţia de Emisiune a obligaţiunilor, prin care scadența de 20 de ani este restrânsă la 7 ani, dar sunt acceptate toate cererile în avantajul Rompetrol.

Sechestrul ar putea amâna achiziția de către chinezi: Prejudiciul reclamat de DIICOT la Rompetrol e mai mare decât valoarea tranzacției pe 51% din companie

„În mod normal, investigaţia nu va afecta tranzacţia cu partea chineză deoarece KMG Internaţional nu a făcut nicio infracţiune, am devenit o victima colaterală în acest caz. Sper să ajungem la dialog deoarece nu cred că este în interesul statului că operaţiunile să fie oprite. De 12 ani de când durează investigaţiile ştim că autorităţile au fost ocupate cu alte lucruri, dar asta nu face bine climatului investiţional deoarece vin investitori care apoi nu pot şti ce se întâmplă. În opinia noastră durata investigaţiei nu ajută deloc climatul de investiţii“, a mai declarat vicepreședintele Zhangulov.

Compania kazahă a emis luni în comunicat în care declara că, “atât KMG, cât și KMGI nu au fost informate oficial de existenţa unor investigaţii precum cele menţionate astăzi în comunicatul de presă al D.I.I.C.O.T. (referitoare la activităţi din perioada 1998-2003) la momentul achiziției acțiunilor The Rompetrol Group NV (în 2007)”.

Ancheta datează de la începutul anului 2006 și are ca obiect investigarea privatizării frauduloase a Rompetrol. Dosarul a fost disjuns din cel în care a fost cercetat și Dinu Patriciu, care a decedat înainte de verdictul final.

Prejudiciul în dosar, comunicat luni de către DIICOT, se ridică la aproape 700 de milioane de euro.

Suma pe care ar urma să o plătească chinezii de la CEFC China Energy Company Limited pentru pachetul de 51% din Rompetrol este mai mică decât valorea prejudiciului și a confiscării speciale menționate de DIICOT – 680 de milioane de dolari e valoarea tranzacției și circa 680 de milioane de euro este prejudiciul calculat de procurori în Dosarul Rompetrol 2. 

Conform acordului semnat la data de 7 aprilie 2016 între CEFC și kazahii de la KazMunaiGas, “CEFC China va achiziționa 51% din acțiunile Rompetrol cu 680 milioane de dolari, după care cele două părți își vor integra resursele pentru o explorare comună a piețelor internaționale de petrol și gaze”, se spunea într-un comunicat publicat pe site-ul companiei chineze.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: