marți

23 aprilie, 2024

4 aprilie, 2016

ministerul finanțelorGrupul de lucru constituit luni la Ministerul de Finanțe, din cauza reclamațiilor primite din partea firmelor care au primit de la ANAF înștiințări că li anulat  înregistarea în scop de TVA, a cerut conducerii Fiscului ca în următoarele 2 zile să prezinte o analiză a situației create.

Surse din cadrul instituției afirmă că în minister ”există îngrijorare cu privire la legalitatea prevederilor din anumite ordine mai vechi, emise de fostul președinte al ANAF”.

Foarte posibil, această îngrijorare va fi eliminată în viitor prin reglementarea unui sistem de avizare de către minister al ordinelor emise de președintele ANAF”.


”În principiu, este inadmisibil ca un singur om să decidă modalitatea de aplicare a unei legi pe care Ministerul de Finanțe o gândește și o promovează”, afirmă sursele cursdeguvernare.ro.

Alte surse, aflate anul trecut în minister, afirmă pentru cursdeguvernare.ro , că cel care a impus aceste prevederi în Codul Fiscal a fost președintele ANAF Gelu Ștefan Diaconu, care a insistat pe lângă fostul ministru Eugen Orlando Teodorovici că are nevoie de instrumente de luptă împotriva evaziunii cu TVA. Și că în spatele criteriilor de ordin general stă un ”punctaj” creat de o echipă restrânsă a ANAF, care nu a fost comunicat nici ministerului. Justificarea oficială a secretului: evazioniștii nu trebuie să afle aceste criterii ca să nu poată înșela vigilența Fiscului.

 

Legat de chestiunea la zi, din datele preliminare furnizate ministerului de către ANAF, în jur de 50 de firme au primit până în prezent înștiințări privind anularea ”din oficiu” a codului de plătitor de TVA.


Majoritatea fac parte din grupul contribuabililor mijlocii (cifră de afaceri anuală de până la 70 de milioane de lei anual).

Dintre acestea, mai puțin de 12 firme au fost încadrate la categoria de risc fiscal crescut (firme suspecte de evaziune).

În condițiile în care în ședința grupului de analiză convocat la Ministerul de Finanțe s-a constatat că există situații în care certificatul de plătitor de TVA a fost anulat fără ca firmele să fie invitate să ofere documente clarificatoare, așa cum prevăd chiar reglementările ANAF, există posibilitatea ca acestea să fie  ”victime colaterale” ale programului informatic care analizează declarația 088.

Conducerea Ministerului de Finanțe a refuzat luni să facă declarații pe marginea subiectului.

Singura poziție oficială a fost a secretarului de stat Gabriel Biriș, care a declarat cursdeguvernare.ro: ”Suntem îngrijorați că ar putea exista contribuabili români care își îndeplinesc obligațiile fiscale cu bună credință și care ar putea fi printre cei cărora li s-a anulat codul de TVA”.

Primele efecte ale obligației instituite prin noul Cod Fiscal de înregistrare în scopuri de TVA asupra companiilor din România au început să se facă simțite de vineri, 1 aprilie, când Fiscul a început să trimită companiilor anularea ”din oficiu” a codului de plătitor de TVA.

Nu e vorba de rău platnici sau de companii suspecte, ci de contribuabili cu taxele la zi.

În baza unor criterii netransparente, mari companii, cu vechime, cu sute de angajați, cu cazier fiscal curat și taxele achitate la zi, au primit deja înștiințări că nu demonstreză intenția sau capacitatea ”de a desfășura activități economice care implică operațiuni taxabile și/sau scutite de TVA cu drept de deducere precum şi operaţiuni pentru care locul livrării/prestării se consideră ca fiind în străinătate dacă taxa ar fi deductibilă în cazul în care aceste operaţiuni ar avea locul în România.”

Criteriile de analiză a dosarului trimis de companii pentru înregistrarea în scopuri de TVA, care are ca document central deja faimosul formular 088, au fost stabilite prin ordin al fostului președinte ANAF, Gelu Ștefan Diaconu, și Nu au fost avizate de Ministerul de Finanțe.

Cum operațiunea de verificare a sutelor de mii de declarații care urmau depuse de firme era imposibil de realizat în timp util de funcționarii Fiscului, Gelu Ștefan Diaconu a dispus realizarea unui soft care să preia această sarcină de verificare.

Surse convergente au afirmat pentru cursdeguvernare.ro că softul a fost realizat la nivel central de către programatorii ANAF și a fost trimis regionalelor pentru a-l implementa.

Surse din Ministerul de Finanțe afirmă că în spatele criteriilor de ordin general, programatorilor ANAF care au scris softul de analiză al declarațiilor li s-a comunicat un ”punctaj” creat de o echipă restrânsă a ANAF, punctaj secretizat de fostul președinte al instituției, Gelu Ștefan Diaconu.

Justificarea oficială a secretului: evazioniștii nu trebuie să afle aceste criterii ca să nu poată înșela vigilența Fiscului.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: