vineri

29 martie, 2024

19 iunie, 2017

Ministerul Cercetării a invocat eficientizarea cheltuielilor pentru a-și motiva politica de eliminare a experților străini din comisiile care evaluează proiectele de cercetare depuse pentru finanțare publică.

Asociația Ad Astra, a cercetătorilor români din țară și străinătate, demontează acest argument, explicând că „suma plătită evaluatorilor din afara României este mai mare pe ansamblu decât cea asociată experţilor români, doar pentru că numărul evaluatorilor externi a fost cu mult mai mare decât cel al celor din România”

De asemenea, asociația avertizează că actuala politică a ministerului va conduce la o evaluare defectoasă a proiectelor de cercetare, la o ierarhizare care nu este corelată cu performanţa ştiinţifică, şi, prin consecinţă, la irosirea resurselor financiare (și așa foarte reduse) alocate cercetării româneşti. 


Evaluatorii, indiferent că sunt din străinătate sau din țară, primesc aceleași sume pentru evaluarea unui proiect.

Diferența apare doar la cheltuielile suplimentare cu deplasarea celor din diaspora, dar, în condițiile utilizării serviciilor de conferință prin internet, și aceste sume debin foarte apropiate de cele folosite deplasarea evaluatorilor naționali la paneluri, explică Ad Astra, într-un răspuns trimis luni Ministerului Cercetării.

Per total, suma alocată pentru plata evaluatorilor în cadrul unei competiţii de proiecte de cercetare este de numai aproximativ 1% din bugetul acesteia. De utilizarea eficientă a 1% din sumă depinde alocarea corectă a 99% din resursele financiare aferente competiţiei, atrage atenția Ad Astra.

Conform ministerului de resort, sumele cheltuite în ultimii 5 ani numai pentru proiectele la care unitatea executivă a fost UEFISCDI au fost:

  • de 4.797.763 lei pentru evaluatorii din țară
  • de 11.831.444 lei pentru evaluatorii din străinătate

În România există puțini cercetători cu reputație internațională


Ad Astra contrazice cu exemple afirmația secretarului de stat Lucian Georgescu, potrivit căruia țara noastră are suficienţi evaluatori cu reputaţie internaţională pentru toate domeniile prioritare.

Exemplele oferite de asociație:

  • În domeniul prioritar „Bioeconomie”, spre exemplu, numărul cercetătorilor de anvergură internaţională este mult mai mic decât numărul celor care activează în acest domeniu şi nu au încă o astfel de reputaţie. Mai mult, o mare parte dintre aceștia se află în conflict de interese cu cercetătorii aflați în competiție, deoarece există relativ puține centre de cercetare în acest domeniu.
  • Această situație este valabilă pentru multe alte domenii și subdomenii. De exemplu, la competiţia „Proiecte Complexe de Cercetare de Frontieră” (PCCF), lansată anul trecut, care se adresează cercetătorilor de anvergură internaţională, la care au fost depuse 177 de proiecte, nu ar fi fost posibilă evaluarea numai cu experţi români.

De asemenea, Ad Astra oferă și exemplele altor state europene:

  • Suedia nu își evaluează proiectele cu propriii cercetători. Conform datelor Eurostat, în Suedia la o populație de aproape 3 ori mai mică, activează de 3 ori mai mulți cercetători față de România, ceea ce reprezintă un număr de 7 ori mai mare de cercetători la 1.000 de locuitori.
  • În Portugalia, însuși organismul guvernamental, care acordă granturi, a fost evaluat de evaluatori străini
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: