joi

18 aprilie, 2024

22 ianuarie, 2019

Dezbaterile privind pericolele schimbărilor climatice vor domina dezbaterile ediţiei din acest an ale Forumului Economic de la Davos (WEF).

Atacurile cibernetice și problemele fraudelor și furturilor de date urmează în ierarhia dezbaterilor, potrivit Bloomberg.

Forumul începe marţi în condițiile absenței a doi dintre liderii globali, cu poziții divergente pe multe din temele de deybatere: Donald Trump și Emmanuel Macron.


Fenomenele climatice extreme au urcat pe locul 1, iar eșecul măsurilor împotriva schimbărilor climatice pe locul 2 în topul riscurilor globale discutate la WEF 2019.

 

Pe de altă parte, șase lideri tineri, ”mileniali” – mai tineri de 40 de ani, au fost recrutați pentru co-președinția dezbaterilor.


Media de vîrstă a celor 3.000 de participanți este de 54 de ani la bărbați și de 49 de ani la femei.

„Războiul comercial” în armistițiu

Cei mai numeroşi participanţi sunt din SUA (778, potrivit Reuters), chiar dacă preşedintele Donald Trump, a invocat blocarea fondurilor guvernamentale pentru absenţa sa şi a delegaţiei oficiale de la reuniunile din staţiunea elveţiană.

Problemele globalizării și ale suprataxelor comerciale dintre marile forțe economice ale lumii nu vor fi ocolite de dezbateri, chiar dacă nu sunt în prin planul preocupărilor la Davos.

SUA și China se află în plin armistițiu, care ar trebui să amelioreze relațiile bilaterale până în martie.

Participanții din țările cu care SUA are dispute majore privind taxele comerciale reciproce sunt de asemenea numeroși: Germania – 133, China – 109, Japonia (reprezentată de premierul Shinzo Abe) – 107, Franța – 83, Canada – 62, potrivit Bloomberg.

Din toată Europa vin 1.189 de participanţi. Europa Occidentală are a treia , iar India şi China au a cincea, respectiv a şaptea cea mai mare reprezentare, potrivit Reuters.

La tema disputelor comerciale nerezolvate în 2018 se adaugă şi ca a recrudescenţei populismului şi a forţelor politice care îl profesează, pe fondul încetinirii creşterii economice globale. FMI s-a grăbit să-şi reduce estimarea la 3,5%, înaintea debutului Forumului.

World Economic Forum (WEF) are loc pe fundalul creşterii puterii mişcărilor naţionaliste de lungul Euriopei şi Americii. Totodată, în Franţa ca şi în Marea Britanie, politicieni se luptă cu haosul cauzat de „vestele galbene”, respectiv de Brexit – notează The Independent.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: