vineri

29 martie, 2024

1 octombrie, 2015

Guzeriev.Ogonek5Circa 16% dintre băncile din Rusia au fost închise din 2013 şi până în prezent. Altele au fost preluate de către oameni de afaceri care au transformat sancţiunile impuse de Uniunea Europeană şi Statele Unite într-o oportunitate de business.

Banca PJSC B&N, fondată de miliardarul Mikhail Gutseriev, este una dintre băncile care a avut de câştigat de pe seama crizei economice din Rusia, notează Bloomberg. În ultimele luni, B&N a preluat mai multe instituţii aflate în dificultate şi a devenit una dintre cele mai mari bănci private din Rusia, cu potenţial de a ajunge o bancă de importanţă sistemică.

Ritmul accelerat de creştere ar fi fost dificil de imaginat înaintea sancţiunilor impuse de SUA şi UE. Acestea au afectat băncile deţinute de stat, în timp ce prăbuşirea cotaţiilor internaţionale ale petrolului au aruncat ţara într-o nouă recesiune.


Criza a creat noi oportunităţi, spune preşedintele boardului PJSC B&N, Mikail Shishkhanov, nepotul lui Gutseriev şi acţionar al băncii. „Nu câştigăm cât ne-am plănuit, dar avem posibilitatea să creştem prin achiziţii”, a detaliat el.

Cea mai recentă astfel de achiziţie a fost convenită în iunie, când banca a preluat a şaptea instituţie de credit aflată în dificultate. B&N a cumpărat banca MDM, tranzacţie care i-a asigurat locul cinci în topul celor mai mari bănci private din Rusia şi locul nouă în clasamentul general.

Gutseriev : „Trebuie să fii extrem de lacom în afaceri”

Nu doar B&N a speculat această oportunitate. Cel puţin trei alte bănci din Rusia şi-au mărit portofoliul de active prin preluarea unor instituţii aflate în dificultate, bucurându-se de finanţarea ieftină pusă la dispoziţie de banca centrală din Rusia pentru a susţine sistemul bancar în urma sancţiunilor care au împiedicat băncile deţinute de stat să se împrumute pe pieţele europene şi americane.

Shishkhanov a refuzat să spună câţi bani a cheltuit pentru ambiţiosul program de extidenre. Unchiul său, Gutseriev, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia cu o avere estimată la circa 2,9 miliarde de dolari, spunea în iulie că familia sa este pregătită să aducă sute de milioane de dolari din străinătate în Rusia pentru recapitalizarea băncilor.


Gutseriev a fost parlamentar în anii 1990, după care a făcut o avere din afacerile cu petrol. În 2007, el a părăsit Rusia după ce a fost acuzat de activităţi ilegale, printre care şi evaziune fiscală, acuzaţii pe care le-a negat. S-a întors după trei ani, după ce acuzaţiile au fost retrase.

„Trebuie să fii extrem de lacom în afaceri. Trebuie să preţuieşti orice dolar pe care îl faci, trebuie să acumulezi active obsesiv pentru a le vinde ulterior”, a spus Gutseriev într-un interviu acordat la începutul anului.

O afacere riscantă

Afacerea este însă riscantă. Creditarea bancară s-a prăbuşit în Rusia, ca urmare a dobânzilor ridicate şi a unei cereri scăzute ce nu dă semne de revenire. Dacă economia Rusiei se va contracta şi anul viitor – un scenariu pe care banca centrală îl vede probabil având în vedere evoluţia preţului petrolului – B&N s-ar putea trezi cu o foarte mare datorie.

Economia Rusiei s-ar putea contracta cu până la 3,8% din PIB anul acesta şi cu 0,6% în 2016, potrivit economistului Băncii Mondiale, Birgit Hansl.

Banca lui Gutseriev a raportat deja pierderi pe care acţionarii au fost nevoiţi să le acopere. În primul trimestru al acestui an, ei au scos din buzunar în jur de 2,1 miliarde de ruble (32 de milioane de dolari), după ce în perioada similară a anului trecut au plecat acasă cu un profit de 1,1 miliarde de ruble.

„Cu toate că B&N are potenţialul de a deveni importantă sistemic şi să se califice astfel pentru sprijin guvernamental ca urmare a dimensiunii sale, riscurile ar putea umbri beneficiile”, a comentat Ekaterina Marushkevich, analist Standard & Poor’s . B&N a beneficiat deja de 8,8 miliarde de ruble din planul de recapitalizare a băncilor în valoare de 900 de miliarde de ruble.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: