marți

19 martie, 2024

7 septembrie, 2017

Pilonul II de pensii nu va fi desfiinţat, dar va deveni opţional. Anunţul a fost făcut de premierul Mihai Tudose într-un interviu acordat Digi24.

Guvernul analizează posibilitatea ca de la anul românii să decidă singuri dacă vor sau nu ca pensia lor să fie administrată şi de fonduri private, nu doar de către stat.

„Ca să vă spun în premieră, cred că soluţia spre care ne ducem este să anunțăm populația, în funcţie de nivelul de salarizare, unde e mai bine să își pună banii. La pilonul I, la pilonul II… Toți la pilonul I… Nu desființează nimeni pilonul II, nu îl asasinează nimeni, nu îl chinuie, nu îl schingium, dar va fi opțional. Românul va avea un tablou în față. Eu cu contribuția mea atât obțin pe punctul de pensie, dincolo atât obțin ca randament”, a declarat Mihai Tudose, la Digi24.


Declarația a fost făcută în contextul scandalului iscat în jurul pilonului II de pensii private. Premierul afirma săptămâna trecută că se va face o analiză pe Pilonul II de pensii.

Mihai Tudose a spus că nu există naţionalizare „sub nicio formă”, așa cum se vehicula inițial. Apoi, potrivit unor surse, planurile Guvernului erau de a diminua de la 5,1% la 2,5% contribuţia virată de stat la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II), măsură care ar fi afectat dramatic dinamica sumelor acumulate în cele aproape 7 milioane de conturi individuale ale participanţilor la acest sistem.

Discuțiile legate de viitorul Pilonului II de pensii au început după audierile din Parlament ale persoanelor care urmau să formeze Cabinetul Tudose, viitorul ministru de Finanțe Ionuț Mișa anunțând planul de desființare al Pilonului II.

Declarațiile lui Ionuț Mișa au fost respinse de președintele PSD Liviu Dragnea, însă în ultimele două luni au apărut constant declarații referitoare la modificarea sistemului de pensii.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: