joi

28 martie, 2024

29 ianuarie, 2018

Capabilităţile militare ale României la Marea Neagră trebuie întărite, context în care va fi lansat un program de înzestrare a Forţelor Navale cu un submarin produs pe un şantier românesc, a declarat ministrul propus al Apărării, Mihai Fifor, la audierea din comisiile de specialitate ale Parlamentului.

„Este un program extrem de ambiţios programul pe care ne propunem să-l lansăm şi să-l ducem spre aprobare în CSAT şi desigur în Parlamentul României, programul înzestrării Forţelor Navale Române cu submarin, deci cu capacităţi de luptă submarină. Un lucru care ar putea să readucă Forţele Navale Române în zona de principal jucător la Marea Neagră, cum ne dorim să fim cu Armata Română în ansamblul său”, a spus Miahi Fifor, citat de Agerpres.

Armata are încă în dotare un singur submarin, „Delfinul”, demult depășit și menținut, oficial, în funcțiune pentru exerciţii.


Ministrul propus al Apărării a invocat prezenţa Rusiei în regiune, „foarte bine resimţită şi tot mai agresivă. (…)Nu este o surpriză pentru nimeni din cadrul Alianţei că Rusia se manifestă nu doar în Flancul estic, se manifestă şi la Marea Neagră. Sunt tot felul de provocări cărora Armata Română le face faţă”, a adăugat Mihai Fifor.

Ministrul a mai anunțat achiziția celui de al doilea sistem de rachetă Patriot și a celui dintâi sistem de rachetă Himars – „proiectul de lege este gata, este avizat, îl putem duce deja în guvern pentru aprobare, după care proiectul de lege va merge în Parlament pentru a obţine aprobare”, spune oficialul român.

Și proiectul de hotărâre privind corvetele multifuncţionale este, de asemenea, gata, are toate avizele şi poate să intre în şedinţa de Guvern.

„Cu offset-ul de la fregate ne dorim să modernizăm cele două fregate pe care Marina Română le are în dotare. Totodată, anul acesta continuăm programul privind armele de asalt pentru Armata Română, camioanele (…), transportorul blindat pentru care s-a semnat contractul şi anul acesta urmează să fie livrate primele 36 de transportoare blindate, din care cinci trebuie să fie deja produse la Uzina Mecanică din Bucureşti. Avem şi memorandumul cu Ministerul Cercetării şi cu Ministerul Economiei privind modernizarea avionului Şoim, astfel încât să devină avionul şcoală pentru avionul de tip F-16, programele pentru elicoptere. Suntem, pot să spun, în grafic cu programele majore”, a mai spus Mihai Fifor.


Ministrul a mai declarat că se lucrează la înfiinţarea Centrului Naţional de Psihologie Operaţională.

„Nu există probleme în ceea ce priveşte testarea militarilor, testarea se face la termen şi se face de specialişti. Există şi în momentul de faţă o structură dedicată pentru evaluarea psihologică a militarilor români, însă nu trebuie să ascundem faptul că în continuare Armata Română are nevoie, pe de-o parte, de încadrare de psihologi, suntem încă deficitari la acest nivel, dar asta nu trebuie să se înţeleagă că nu avem psihologi, avem psihologi, practic aproape fiecare unitate militară este încadrată cu psiholog. Pe de altă parte, nu este un secret pentru nimeni că filosofia Armatei Române în ultimii ani s-a schimbat odată cu prezenţa în teatrele de operaţii, prin urmare este absolut firesc să regândim această concepţie privitoare la ce se întâmplă cu militarul român odată întors din teatrul de operaţii, la asistenţa psihologică de care are nevoie atât în teatru, cât şi la revenirea din teatrul de operaţii, la abordarea mult mai aplicată a ceea ce înseamnă sindromul de stres post traumatic şi pentru aceasta suntem în faza în care avem concepţia pregătită pentru înfiinţarea Centrului Naţional de Psihologie Operaţională, un proiect pe care urmează să-l derulăm împreună cu Armata Canadiană, de unde o să avem sprijin, pentru că, din păcate sau din fericire, Armata Canadiană este mult mai experimentată în această zonă. (…) Suntem în faza în care prin memorandum vom merge în guvern şi vom solicita aprobarea încadrării unui număr mare pentru Armata Română, între care aproape 400 sunt posturi de medici”, a spus Mihai Fifor.

Ministrul propus al Apărării a arătat că execuţia bugetară a MApN pentru anul trecut a fost de 1,81%.

„Ne-am fi dorit ca execuţia să fie una de 100%, dar niciodată nu te închizi din păcate pe 100%. Au existat două cheltuieli pe care nu am putut să le facem: plata TVA pentru primul sistem Patriot. (…) Nu s-a cheltuit suma pentru transportoarele blindate Piranha, deoarece nu s-a încheiat până la sfârşitul anului contractul cu General Dynamics„, a menţionat Fifor.

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Apărării, Mihai Fifor, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: