joi

25 aprilie, 2024

28 martie, 2017

Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit

Parlamentul European va respinge orice fel de acord Brexit dacă Londra va împiedica cetățenii europeni care se mută în Marea Britanie în următorii doi ani, adică pe perioada negocierilor, să beneficieze de aceleași drepturi de care se bucură cei care trăiesc și muncesc deja în Regat.

Cu acest avertisment intră Uniunea Europeană în negocierile pentru Brexit, ce urmează să fie declanșate miercuri, 29 martie – ziua primului pas oficial pe care Marea Britanie îl face pe drumul long și complicat al plecării din Uniune.

Potrivit The Guardian, negociatorul-șef al UE pe tema Brexit, Michel Barnier, și parlamentarii europeni sunt îngrijorați de informațiile  potrivit cărora guvernul Marii Britanii dorește ca data de 29 martie, atunci când UE va fi oficial notificată de dorința de a ieși din cadrul  Uniunii, să fie data la care va fi suspendat dreptul la liberă circulație a persoanelor.


Problema a fost discutată luni noaptea la o întâlnire a negociatorului-șef cu europarlamentarii.

Rezoluția și liniile roșii ale următorilor 2 ani de negocieri

O rezoluție de 5 pagini, care conține ”liniile roșii” pe care Parlamentul le impune negocierilor cu Londra și care va fi adoptată peste o săptămână, a fost în consecință amendată, fiind stipulată clar respingerea oricărei ”degradări” a drepturilor de care se vor bucura cetățenii europeni care urmează să se stabilească în Marea Britanie în următorii 2 ani.

Sir Tim Barrow, reprezentantul permanent al Marii Britaanii la UE, va remite miercuri, în jurul prânzului, scrisoarea oficială prin care se anunță declanșarea articolului 50, moment de la care începe să curgă termenul de 2 ani prevăzut de Tratatul de la Lisabona pentru finalizarea negocierilor Brexit.

Prima confruntare se dă pe piața muncii

Presa britanică a scris în repetate rânduri că guvernul de la Londra găsește potrivit ca de la data declanșării oficiale a negocierilor să acorde mai puține drepturi persoanelor care intră în Regat. Oficial, guvernul a anunțat că această chestiune va face obiect al negocierilor cu UE.


Surse guvernamentale citate de The Guardian afirmă însă că oficialii britanici se tem de faptul că Marea Britanie ar putea fi invadată de cetățeni europeni dacă aceștia vor afla că peste 2 ani nu vor mai avea aceleași drepturi pe care le-ar căpăta înainte de finalizarea negocierilor. În replică, rezoluția Parlamentului European va insista asupra ”echității, reciprocității, simetriei și nediscriminării” cetățenilor europeni atâta vreme cât Marea Britanie rămâne stat membru.

Liderul blocului socialist din PE, Gianni Pittella, a refuzat să ofere detalii ale rezoluției ce urmează să fie adoptate de Parlament, dar a confirmat îngrijorările.

“Am auzit că Theresa May ar vrea să renunțe la orice obligații asumate în UE începând cu data de 29 martie, dar aici suntem în dezacord profund. Cetățenii britanici, la fel ca cetățenii celorlalte 27 de state membre, sunt cetățeni europe până la data la care pronunțăm divorțul. În toată această perioadă, Marea Britanie rămâne membru cu drepturi depline, dar și cu obligații. Nu este corect ca cineva care semnează marți un contract de muncă în Marea Britanie să se bucure de mai multe drepturi decât unul care l-ar semna miercuri”, a declarat Gianni Pittella.

Poziția de la care UE pleacă la negocieri

The Guardian scrie că o altă mare nemulțumire va exista la Londra după ce PE va insista că Marea Britanie nu va avea dreptul să încheie în interiorul perioadei de negocieri niciun acord comercial bilateral.

Parlamentul European urmează să acorde Curții Europene de Justiție competențe în interpretarea și implementtarea acordului de ieșire din UE.

Europarlamentarii vor mai  stipula că Marea Britanie are dreptul, în perioada celor 2 ani de negocieri, să revină asupra deciziei de ieșire din UE, dar termenii rămânerii în interiorul Uniunii trebuie stabiliți de cele 27 state membre. The Guardian scrie că măsura este menită să blocheze o  eventuală ”tragere de timp” dacă perioada de 2 ani stabilită pentru negocieri pare Marii Britanii insuficientă.

Tot Parlamentul European va cere Marii Britanii despăgubiri de miliarde de lire sterline, inclusiv promisiunea că va continua să alocare fonduri pe proiecte și după 2019, care să fie plătite d Trezoreria ritanică.

Manfred Weber, lider al PPE, cel mai semnificativ grup din Parlamentul European, a  afirmat deja că Brexit ”va costa foarte mult” Marea Britanie.

Parlamentul European are dreptul să blocheze prin veto orice înțelegere finală UE-Marea Britanie. Pe de altă parte, oficial, rezoluțiile adoptate de PE nu sunt obligatorii, deci negociatorul-șef poate trata viitoarea rezoluție cu privire la Brexit drept un cadru general de negociere.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: